Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

Montage en installeren van een fotovoltaïsche installatie
Montage en installeren van een fotovoltaïsche installatie
 1. Toepassingen
 2. Meettechniek
 3. Montage en installeren van een fotovoltaïsche installatie

Montage en installeren van een fotovoltaïsche installatie

Professionals vertrouwen op gereedschappen, meettechniek en accessoires van Trotec – voor een wrijvingsloze installatie en een maximale opbrengst

Omvangrijk gereedschapassortiment voor fotovoltaïsche installaties

Het opbouwen en installeren van een fotovoltaïsche installatie op uw dak, balkon of op een vrij oppervlak, duurt doorgaans slechts enkele dagen. Mits professioneel gereedschap wordt gebruikt, voor het snel, veilig en stormbestendig monteren van het noodzakelijke frame op de betreffende ondergrond. Voor de aansluitende inbedrijfstelling en de controle van het vermogen, is bovendien betrouwbare meettechniek nodig, om een correcte werking van de fotovoltaïsche installatie te waarborgen.

Slecht gereedschap leidt vaak tot ongewenste werkonderbrekingen, problemen met de planning en soms tot meerkosten door beschadigingen bij het montagesysteem of de zonnepaneel-installatie.

Wie bij de fotovoltaïsche installatie op zeker wil gaan, vindt bij de accu-gereedschappen met een groot uithoudingsvermogen en professionele meetapparaten van Trotec betrouwbare professionele tools voor wrijvingsloze montage van een zonnepaneel-installatie. Het krachtige FlexPower-multiaccu-systeem maakt snoerloze bewegingsvrijheid mogelijk, bij tegelijkertijd maximale accuflexibiliteit. Een accu met uithoudingsvermogen, levert kracht en prestaties bij alle gereedschappen! Hierdoor wordt de gereedschapkoffer compacter en wordt het meenemen van verschillende laadstations overbodig. Bovendien kunnen gereedschappen, zoals de accu-werklamp PWLS 06-10 worden gebruikt als powerbank voor uw smartphone en tablet, om ook bij langere werkzaamheden zonder onderbrekingen bereikbaar te zijn.

Zonder steiger en geschikt gereedschap lukt niets

Vóór de montage van een zonnepaneel-installatie op het dak moeten eerst concrete veiligheidsmaatregelen worden getroffen, om veilige dakwerkzaamheden te waarborgen. Door het gebruik van steigers en vangnetten kunnen degenen die op het dak werken worden beveiligd tegen het vallen. 

Beschermd tegen weer en wind werken op geopende dakvlakken maken de montage- en werktenten in de meest uiteenlopende uitvoeringen en afmetingen mogelijk, die dankzij hun unieke bevestigingsoplossing zelfs op schuine daken stormbestendig kunnen worden gemonteerd en optioneel met Trotec-tentverwarmingen warm kunnen worden gehouden.

Stevige schroefverbindingen voor maximale veiligheid tijdens de werkzaamheden

Voor het moeiteloze opbouwen van steigers zijn naast een steigerbouwratel een krachtige accu-slagmoersleutel of accu-klopboor-/schroefmachine onmisbaar, voor het krachtig aanhalen van de meestal zware bouten of om een verankering te bevestigen in de woningmuur. Snoerloze vrijheid bij alle boorwerkzaamheden in muren waarborgt de accu-schroefmachine PHDS 11‑20V met een traploze toerentalregeling en krachtige 20 V lithium-ion-accu. PHDS 11‑20V Met een maximaal koppel van 40 Nm en een slagfrequentie van maximaal 26.400 min‑1, boort de PHDS 11‑20V moeiteloos in metaal, metselwerk en beton. Stevig aangehaalde schroefverbindingen, met een voorgeselecteerd koppel worden mogelijk gemaakt door de snoerloze accu-slagschroevendraaier PIWS 10‑20V met een koppelvoorkeuze met 4 niveaus. Het met een druk op de knop selecteerbare koppel (100 Nm, 200 Nm, 300 Nm en 400 Nm), verhindert het doordraaien van te stevig aangehaalde en te strak vastgedraaide moeren.

Tempo en flexibiliteit bij de installatie van de onderconstructie

Zit het montageframe veilig en stevig vast, kan de montage van de onderconstructie beginnen. Afhankelijk van het montagetype, zijn verschillende montagesystemen beschikbaar, die meestal uit dakhaken, montagerails en moduleklemmen bestaan. 

Snelle schroefverbindingen bij alle montageonderdelen

Voor het vastschroeven van de dakhaken in de spanten van het dak en voor het later vastschroeven van de montagerails en moduleklemmen is een handzame accu-schroef-/boormachine, zoals PSCS 11‑20V onmisbaar. Voor het aanbrengen van de schotelkopschoeven in de spanten of voor het vastschroeven van de hamerkopbouten met de getande plaatmoeren, om het profiel op de dakhaken en de solarmodules in de moduleklemmen te bevestigen - de snelspanboorkop van de PSCS 11‑20V maakt het snel wisselen van schroef- en boorhulpstukken mogelijk, zodat alle werkstappen met één gereedschap kunnen worden uitgevoerd.

Op maat zagen van de montagerails

Om te zorgen dat de fotovoltaïsche modules veilig op de dakhaken worden bevestigd, worden montagerails met verschillende lengten toegepast. Voor een harmonisch totaalbeeld en om ervoor te zorgen dat te lange montagerails niet lelijk aan de zijkanten onder modules uit komen, worden ze op het dak op maat gezaagd. Dit lukt zeer eenvoudig met de accu- reciprozaag PRCS 10‑20V. Voor materiaalgericht werken kan het aantal slagen – dus de snelheid van de zaagbladbeweging – traploos tussen 0 en 3.000 min‑1 worden geregeld. Een snelle wisseling van de zaagbladen, bijvoorbeeld om afwisselend aluminiumprofielen af te korten en uitsparingen in de houtbinten te maken, maakt de gebruiksvriendelijke snelspaninrichting mogelijk. Eén handeling is voldoende voor het wisselen van het zaagblad. 

Vastschroeven van de fotovoltaïsche modules

De fixering van de fotovoltaïsche modules op de montagerails gebeurt meestal met moduleklemmen met Torx-schroeven, die ook moeiteloos en stevig met de Accu-schroef-/boormachine PSCS 11‑20V kunnen worden vastgeschroefd. Tip: Met de praktische Trotec-bitset bent u in de praktijk uitstekend uitgerust voor elke toepassing en elke schroefkop. De 32-delige bitset heeft kwaliteitsbits met een lange levensduur (sleufkop, kruiskop, Torx), die geschikt zijn voor vrijwel elke toepassing.

Storingsvrije bekabeling van de installatie

Terwijl bij het bekabelen van de PV-modules optionele PV-geoptimaliseerde kabels volgens de industriële standaard met stekkerverbindingen worden toegepast, is voor het leggen van de leidingen naar de zekeringkast meestal extra gereedschap noodzakelijk, voor het leggen van kabels in de muren of voor het maken van wandopeningen. Voor deze en meer boortoepassingen adviseren wij de accu-boorhamer PRDS 10‑20V met een slagkracht van 1 Joule of de PRDS 20‑20V en een nog hoger Joule-kracht en een Flexpower-multiaccu met een hoog uithoudingsvermogen 20V/4Ah – zeer goed uitgerust voor krachtige schroef- en boortoepassingen in hout en metaal, evenals hamerboren in metselwerk en beton. Voor uitbreiding van de toepassingsmogelijkheden van de PRDS 10‑20V, evenals van de PRDS 20‑20V is een optionele boor- en beitelset in beproefde Trotec-kwaliteit verkrijgbaar.

Inbedrijfstelling en controle van de fotovoltaïsche installatie

Met een omvangrijk programma professionele meetapparatuur dekt Trotec vrijwel alle toepassingsgebieden, die bij de inbedrijfstelling en controle van een fotovoltaïsche installatie noodzakelijk zijn. Het meetapparatuurassortiment omvat zowel digitale multimeters met true-RMS-technologie en bluetooth®-interface, zoals de BE52 of de BE60 met ook een geïntegreerde warmtebeeldcamera, evenals de digitale stroomtangen voor gelijk- en wisselstroommeting, zoals de BE44 voor vrijwel alle toepassingen. Verborgen gebreken, defecten en schaduwwerking, die de opbrengsten verminderen, kunnen probleemloos worden opgespoord met een warmtebeeldcamera uit de XC-serie. De beste ondersteuning bij de inspectie – kinderlijk eenvoudig in het gebruik.

MultiMeasure Mobile-App – slimme meetwaarderegistratie en meetgegevensanalyse

Het professionele meetapparatuurprogramma van Trotec wordt afgerond met de professionele meetgegevenssoftware MultiMeasure Mobile app voor apparaatoverkoepelend beheer, analyse tot aanmaken van rapporten van de meetgegevens op de PC of tablet.

Met de gratis verkrijgbare MultiMeasure Mobile app worden de geregistreerde meetgegevens nog transparanter. Net als de door Trotec ontwikkelde analysesoftware MultiMeasure Studio Professional 2.0, voor apparaatoverkoepelend beheer, analyse tot aanmaken van rapporten van de meetgegevens op de PC, maakt ook de voor Android- en iOS-apparaten gratis verkrijgbare MultiMeasure Mobile app met z'n talrijke nuttige functies een professioneel meetgegevensmanagement mogelijk. Alle Trotec meetapparaten met bluetooth®-interface, worden automatisch herkend door de app en kunnen draadloos snel en eenvoudig worden verbonden met het mobiele eindapparaat.

Montage en installeren van een fotovoltaïsche installatie

 Serie-uitrusting

 optioneel verkrijgbaar

 niet beschikbaar

 Serie-uitrusting

 optioneel verkrijgbaar

 niet beschikbaar

Meer toepassingsvoorbeelden voor meettechniek

 • Lekdichtheidscontrole voor zwemvesten en overlevingspakken

  Bij de lekdichtheidscontrole van overlevingspakken, zwemvesten, duikuitrustingen en beschermingspakken is er nu 100% veiligheid, want minder betekent: helemaal geen. Keuringsbedrijven die zijn gespecialiseerd in dergelijke beschermende kleding, vertrouwen daarom op een veilig meetapparaat volgens het tracergas-proces. De LD6000 is een dergelijk meetapparaat.

  Verdere informatie
 • Lokaliseren va lagerschade en scheuren in wielen

  De LD6000 is een frequentieanalyse-set voor het akoestisch lokaliseren van leidingen. Het apparaat kan echter veel meer betekenen voor de veiligheidstechnici in de spoorwegbranche: Hiermee kan bijvoorbeeld lagerschade aan de wielen worden opgespoord. "Luistertechniek" heet dit effectieve proces.

  Verdere informatie
 • UV-lampen voor SelectaDNA bij politie-inzet

  De politie raadt sinds enkele jaren steeds vaker aan waardevolle goederen te markeren met kunstmatig DNA, zoals SelectaDNA. Bij een inbraak kan dergelijk gemarkeerd gestolen goed snel worden toegewezen aan de bezitter. Bovendien schrikken stickers met een waarschuwing voor kunstmatig DNA inbrekers af. Het aantal inbraken daalt, het aantal opgeloste zaken neemt toe. Met een UV-lamp wordt de...

  Verdere informatie