Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

 1. Toepassingen
 2. Voedselontvochtiging
 3. Ontvochtiging in de Vleesverwerkende industrie

Een veilige productie: Ontvochtiging in de vleesverwerkende industrie

De Trotec industriële drogers werken betrouwbaar tegen condensvorming, geurbelasting en kiemverspreiding – een perfecte luchtvochtigheidscontrole!

Vooral bij de vleesverwerking en worstproductie komt een optimale hygiëne op de eerste plaats. Want alleen zo kan een goede kwaliteit van de producten worden gegarandeerd. Bij de omgang met vlees gelden daarom strenge eisen aan de hygiëne – vooral in de koelzones, waar de het vlees wordt verwerkt. Maar daar loeren door de lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid de grootste gevaren: Condensatie, corrosie en die daardoor ontstane nadelige invloeden op de hygiëne. Ook de geurbelasting, die op natuurlijke wijze ontstaat bij een hoge luchtvochtigheid, moet in een vleesverwerkend bedrijf niet worden onderschat. Een industriële droger van Trotec wordt de situatie snel meester en biedt een betrouwbare luchthoeveelheidsregeling binnen de gevoelige productiezone.

Beschermende kleding, desinfectie, handhaving van de koelketen en andere strenge hygiëne-eisen, zijn bij de het verwerken van verse levensmiddelen aan de orde van de dag. De werkomgevingen worden regelmatig nauwgezet gereinigd, de goederen bij de productie voorzichtig behandeld. Dat heeft echter weinig zin, als niet ook de klimatologische omstandigheden honderd procent kloppen. Het grootste risico hangt in de lucht – namelijk de luchtvochtigheid. Is deze niet optimaal geregeld, heeft de productie te kampen met veel problemen.

Condensatie – een serieus probleem

Te hoge luchtvochtigheidswaarden moeten vooral op koele locaties niet worden onderschat. In koelhuizen en in andere bedrijfszones in de vleesverwerkende industrie, waar de koelketen in stand moet worden gehouden, dreigt condensvorming. Is het dauwpunt van de lucht groter dan oppervlakken in werkomgevingen, wanden of plafonds, ontstaat snel condenswater. Want de lucht koelt af op de koude oppervlakken en het waterdamp condenseert tot water. Vallen de druppels vervolgens op de nog onverpakte vleeswaren, kunnen kiemen ontstaan. Ook dozen trekken vocht aan, waardoor het noodzakelijk kan zijn een totale voorraad te vernietigen. Door de hoge luchtvochtigheid neemt ook de geurontwikkeling en de voelbare koude enorm toe. Beiden zorgen voor een verminderde productiviteit van medewerkers. De bedrijven worden geconfronteerd met meer ziekteverzuim.

Optimale bescherming dankzij gerichte vochtregeling

Zorg voor een aangenaam en hoogwaardig werkklimaat. Echter: een koele omgeving moet er zijn. Zelfs als in koelhuizen en werkomgevingen de temperaturen zeer laag worden gehouden, heeft dit toch nog geen noemenswaardige invloed op de luchtvochtigheidsregeling. Vooral in koelhuizen kan de relatieve luchtvochtigheid via de temperatuur niet tot onder 70 tot 95 procent worden verlaagd. Alleen het gebruik van krachtige luchtontvochtigers kan hierbij helpen. De stationaire adsorptieluchtontvochtigers uit de TTR-serie van Trotec zijn vooral bij lage temperaturen echte alleskunners.

TROTEC CASE STUDY: Perfect klimaat in koele rijpingskamers

TROTEC CASE STUDY:
Perfect klimaat in koele rijpingskamers

Het Spaanse bedrijf "Antonio Álvarez Jamones" vertrouwt op de ontvochtiger DH 160 ES van Trotec om optimale klimatologische omstandigheden tijdens het rijpingsproces te garanderen - voor exquise hamspecialiteiten van de belangrijkste kwaliteit.

Naar het pdf-document

Het gebruik van luchtontvochtigers bij de vleesverwerking – de voordelen:

 • Geen condens
 • Beperking van de hygiënerisico's
 • Verhinderen van kiemvorming
 • Snel drogen van de snijvlakken
 • Aangenaam aanvoelende koude voor de medewerkers
 • Aanzienlijk lagere geurbelasting
 • Snelle droging na een reiniging
 • Geen gevaar voor uitglijden

 

De stationaire droogsystemen

Voor alle luchtontvochtigers uit de DH-serie geldt: Ze beschikken over een gesloten ontvochtigingssysteem. Dit betekent dat geen extra verse luchttoevoer nodig is. Ze kunnen ook probleemloos naderhand worden geïnstalleerd en kunnen zich aanpassen aan de omgevingseisen. Vooral het grote werkbereik van -15 tot +70 graden Celsius en een snelle voordelige ontvochtiging in alle werkzones maken indruk. Lange levensduur, onderhoudsarm en flexibel instelbaar – hiervoor staan de modellen uit de TTR-ontvochtigerserie. Ze zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen: van TTR 800, het compacte, krachtige droogaggregaat met een ontvochtigingscapaciteit van 86 kg/24 h en een luchthoeveelheid van 750 m³/h tot de TTR 8200 met een maximale ontvochtigingscapaciteit van 46,2 kg/h. U heeft de keuze.

Voor het gebruik in hygiënegevoelige omgevingen, zijn veel modellen uit de beide series ook verkrijgbaar in RVS-uitvoering.

Meer oplossingen

Maak gebruik van onze Best-Practice-industrieservice

Maak gebruik van de Best-Practice-industrieservice van Trotec

Omdat elk industrieel bedrijf karakteristieke processen, installaties en ruimten heeft, vraagt ook elke luchtbehandelingsoplossing om een op de situatie toegespitste apparaatconfiguratie. Over het geheel genomen is het vaak lastig de gecombineerde effecten van luchtstromen, luchtvochtigheidsomstandigheden en temperatuurschommelingen op puur theoretische basis te berekenen, bijvoorbeeld bij sluizen of op transportroutes. Het gevolg: onnodige extra kosten door een te hoge berekende vraag of – nog erger – oplossingen die in de praktijk onvoldoende werken.

Op onze experts kunt u rekenen

Om de behoefte voor de industrie exact te kunnen berekenen en maatwerkconcepten te ontwikkelen voor de klimaatbeheersing, zijn ervaren klimaatbeheersingsspecialisten nodig. Vertrouw op ons team van experts en de dienstverlening van de industrieservice: we analyseren samen met u op locatie de individuele situatie, bepalen de specifieke apparaatbehoefte en werken een maatwerkprojectoplossing uit, tot en met het exact positioneren van de apparaten.

Onze industrie-adviseurs informeren u ook graag persoonlijk op tel.nr. +49 2452 962-777 over onze Best-Practice-industrieservice. Of u doet meteen een aanvraag met uw persoonlijke behoefte bij onze industrie-experts. Wij reageren snel!

Naar wens produceren wij ook maatwerk-adsorptiedrogers als speciale uitvoering

Wij produceren naar wens ook maatwerk-adsorptiedrogers als perfect aan uw eisen aangepaste speciale uitvoeringen “made in Germany”, bijvoorbeeld:

 • TTR-droogaggregaten in hygiëne-uitvoering
 • TTR-droogaggregaten voor LABS-vrije droge lucht
 • TTR-droogaggregaten met extreem laag dauwpunt

Maak gebruik van de mogelijkheid om speciale uitvoeringen met speciaal aangepaste componenten voor uw individuele behoefte in nauwe samenwerking met onze specialisten te laten ontwerpen, construeren en produceren: Hier ervaart u meer …

Andere toepassingsvoorbeelden voor luchtontvochtiging

 • Ontvochtiging bij afvullen & verpakken

  Bij de chemische en farmaceutische productie moet de luchtvochtigheid bij het afvullen en verpakken exact worden geregeld. Want de schade zou enorm zijn als de hygroscopische producten klonteren, verkleven en hun houdbaarheid wordt verminderd. Met onze adsorptiedrogers is een optimale klimaatbeheersing voor deze processen mogelijk.

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging bij het rijpen van vlees

  De droge rijping, het zogenaamde dry aging, van vlees is een kunst op zich. Vleesliefhebbers weten het uitgebreide en tijdrovende proces bij de productie van dit bijzondere rundvlees te waarderen. Niet voor niets geldt het dry aged beef als de beste steaksoort ter wereld. Voor de productie is niet alleen de beste rundvleeskwaliteit vereist. Ook een optimale technische uitrusting van de rijpkamers...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in de varkenshouderij

  Een te hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen zijn beslist geen aangename klimatologische omstandigheden voor de varkens die worden gehouden in bedrijven. Opfokken of afmesten: Het vee heeft doorlopend een optimaal klimaat nodig om gezond en productief te zijn. Het gebruik van professionele luchtontvochtigers zorgt voor aangename temperaturen en een betere luchtkwaliteit, waardoor het welzijn...

  Verdere informatie
 • Vochtregeling in de kaasmakerij

  Het belangrijkste proces bij het maken van kazen is de rijping van de jonge kaas. Bij zachte kaas duurt het rijpingsproces meerdere dagen of zelfs weken. Bij snijkaas en harde kaas, kan de rijping meerdere maanden tot jaren duren. Hierbij speelt het klimaat in de kaasrijperij een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van de kaas en de borging van de productkwaliteit. Doorgaans ligt de...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochting bij de productie van zoetwaren

  Luchtontvochtigers horen als onderdeel van de kwaliteitsborging in elke zoetwaren- en chocoladefabriek: Binnen de gehele productieketen zorgen de apparaten voor droge omgevingslucht. Daarbij kunnen alle productiestappen en ruimtegrootten worden uitgerust met systemen voor luchtontvochtiging, inclusief de betreffende meettechniek. Branchespecifieke problemen worden zo voorkomen.

  Verdere informatie
 • Diepvriestunnels en diepvriesmagazijnen

  De levensmiddelenindustrie wordt geconfronteerd met een paradox: Water transformeren naar ijs is enerzijds het doel en de zin van de diepvriestunnels en diepvriesmagazijnen. En anderzijds is ijsvorming hier een groot probleem. Door ijs, rijp en mist in de gekoelde infrastructuur van de productie, ontstaan daar kostbare ongelukken en storingen, tot het uitvallen van de productie. Extra opgestelde...

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging in de supermarkt

  In supermarkten zijn verschillende afdelingen, die verschillende klimatologische omstandigheden vragen. Bijvoorbeeld de versafdeling met fruit en groente, die permanent moet worden gekoeld, om de producten zo vers mogelijk te houden. Bij de versvitrines met vlees, het koel- en vriesassortiment, wordt het nog kouder tot ijzig. Voor een optimale, effectieve klimaatbeheersing, is bij deze veelvoud...

  Verdere informatie
 • Klimaatgeoptimaliseerde cannabisproductie

  Met de wereldwijd toenemende cannabis-legalisatie, heeft naast de klassieke teelt in de buitenlucht ook 'Indoor Growing' als tweede teeltmethode terrein gewonnen, dit om de opbrengst onafhankelijk van de wisselende klimatologische omstandigheden in de buitenlucht maximaal te vergroten. De binnenteelt in speciale aanbouwhallen/kassen, evenals het droogproces na de oogst, stellen echter hoge eisen...

  Verdere informatie
 • Vertical farming & indoor gardening met hydroponie

  Volgens de prognose van de Verenigde Naties zullen er in het jaar 2050 bijna 10 miljard mensen op de aarde leven – driekwart hiervan in stedelijke omgevingen. Sinds enkele tientallen jaren worden steden steeds groter en groeit de bevolkingsdichtheid onophoudelijk. Hierdoor worden stedelijke omgevingen steeds verder uitgebreid en wordt waardevol akkerland verslonden. Daar komt vaak nog bij dat...

  Verdere informatie