Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

Thermografie in de diergeneeskunde: efficiënt en veelzijdig
 1. Oplossingen voor de industrie
 2. Overzicht
 3. Diergeneeskunde

Thermografie in de diergeneeskunde: efficiënt en veelzijdig

Een stressvrije diagnostiek, voordelig in het gebruik

Thermografie in de diergeneeskunde: efficiënt en veelzijdig

Vroege diagnose met thermografie

Net als bij mensen, kan de lichaamstemperatuur van een dier een indicatie zijn voor talrijke gezondheidsproblemen of een aanwijzing zijn voor een wijzigende vitaliteit. Al minimale afwijkingen in de temperatuur kunnen hierbij een doorslaggevende indicatie zijn. Dit kan, veel voordeliger dan met de gebruikelijke onderzoeksmethoden in de dierkliniek, vroegtijdig worden gediagnosticeerd met thermografie.

Ontstekingen of letsel activeren het natuurlijke afweermechanisme van het dierlichaam, waardoor een hogere doorbloeding ontstaat en die zich weerspiegeld in de oppervlaktetemperatuur. Deze zeer geringe temperatuurverschillen worden door geschikte thermografie-camera's, zoals de apparaten uit de IC-serie van Trotec, zichtbaar en maken een vroegtijdige behandeling van de dieren mogelijk. Dit loont zich bijvoorbeeld voor paarden- en hondenfokkers, omdat deze methode zeer voordelig is.

Vaak voorkomende ziektebeelden die kunnen worden gediagnosticeerd met een warmtebeeldcamera:

 • Meervoudige inwendige ontstekingen van het dier
 • Uierziekten bij koeien, een terugkerend thema in de melkveehouderij
 • Kreupelheid bij paarden, evenals pijnhoudingen en afwijkingen bij het lopen
 • Hoef- en klauwziekten bij paarden en runderen
 • Pijnlijke, door het zadel veroorzaakte drukpunten bij paarden
 • Spier- en gewrichtsontstekingen

Bovendien is het toepassingsgebied van de thermografie niet beperkt tot de diagnostiek bij acute problemen. Een warmtebeeldcamera toont ook bij preventie z'n sterke kant, bijvoorbeeld bij bewaking van de drachtigheid bij het fokken van dieren, bij dierentuindieren en wilde dieren of bij een regelmatige gezondheidscheck door de dierenarts. Een diervriendelijke onderzoeksmethode met een hoog economisch rendement.

Thermografie in de diergeneeskunde: efficiënt en veelzijdig

Voelt het dier zicht goed, verheugt de mens zich.

Het ongecompliceerde thermografische onderzoek is voor het dier absoluut stressvrij. Omdat het onderzoek met een warmtebeeldcamera een contactloze meetmethode is, gebeurt de meting zonder onnodige onrust bij het dier – een doorgaans vaak optredend probleem bij de gebruikelijke diagnostiek.

Hondenbezitters zingen het van de daken: Met de warmtebeeldcamera IC085LV kunnen bijvoorbeeld ook veelzeggende realtime video's worden gemaakt, als het bij het te onderzoeken dier gaat om een zeer bewegelijk en actief ras.

Hierdoor zijn met thermografie de meest uiteenlopende onderzoeken mogelijk – en dat alles zonder de stralingsrisico's van andere beeldprocessen, zoals bij röntgen. Ook hier blinkt de thermografie uit door de in verhouding lage investeringskosten.

Grenzeloze mobiliteit, talrijke toepassingsgebieden

De moderne thermografie kan op ieder moment en overal worden toegepast. De compacte constructie van de Trotec warmtebeeldcamera's zorgt dat de apparaten voorbestemd zijn voor mobiel gebruik. In de stal, de dierentuin of in de dierenartspraktijk, bij concours of bij het fokken van dieren. Een niet te onderschatten praktisch voordeel ten opzichte van onze concurrenten, dat ook uw klanten zullen waarderen.

Toepassingsmogelijkheden van thermografie in de diergeneeskunde:

 • Diagnostiek op talrijke terreinen
 • Preventie
 • Drachtigheidscontrole
 • Aanvullend onderzoek bij verkoop
 • Dopingcontrole bij opgebrachte substanties

Trotec producten voor de diergeneeskunde

 Serie-uitrusting

 optioneel verkrijgbaar

 niet beschikbaar

Toepassingsvoorbeelden voor de diergeneeskunde

 • Observeren van wilde dieren

  Naast een verrekijker mag voor het observeren van wilde dieren vooral één ding niet ontbreken in de uitrusting: een warmtebeeldcamera. Met infraroodbeelden kunnen de dieren zelfs bij slecht zicht en volledige duisternis worden opgespoord. Trotec biedt met de warmtebeeldcamera’s uit de IC-serie betrouwbare observatieapparatuur. Handzaam, nauwkeurig en sterk – en dat voor een lage prijs.

  Verdere informatie
 • Paarden-thermografie

  Het paard telt in Duitsland tot een van de meest geliefde dieren. Maar de behandelingskosten kunnen aanzienlijk zijn als het paard eenmaal ziek is of acuut letsel krijgt. Hoe later een lichamelijke afwijking wordt herkend, des te langduriger en duurder het genezingsproces is. Daarom wordt de thermografie steeds vaker gebruikt voor preventie, acute diagnose en revalidatie.

  Verdere informatie
 • Infraroodthermografie in de dierhouderij

  Warmtebeeldcamera’s hebben zich al enkele jaren bewezen in de intensieve dierhouderij van runderen, varkens, schapen, geiten en pluimvee. Ze zorgen voor een voordelige en zeer vroegtijdige temperatuurmeetmethode, die de dierfokker evenals dierenarts belangrijke gegevens levert over de toestand van het fokdier. Bij Trotec vindt u een grote keuze aan apparaten voor infraroodthermografie..

  Verdere informatie
 • Ventilatie in de veehouderij

  Een goed stalklimaat is essentieel bij de veehouderij. Alle nuttige dieren, melkkoeien, kalveren, mestvarkens, leg- of slachtgevogelte, hebben vooral verse lucht nodig, zodat ze niet vroegtijdig overlijden of de productie van melk, vlees of eieren aanzienlijk daalt. Zelfs het vaak reinigen van stallen is geen garantie voor de bescherming tegen kiemvorming in de stallucht. Door de ontlasting, stro...

  Verdere informatie