Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

Musea, bibliotheken, verzamelingen en archieven
  1. Oplossingen voor de industrie
  2. Overzicht
  3. Archieven & musea

Musea, bibliotheken, verzamelingen en archieven

Voordelige, betrouwbare oplossingen voor het ideale ruimteklimaat

Musea, bibliotheken, verzamelingen en archieven

Expositie of bewaring – voor privémusea of openbare musea, verzamelingen, bibliotheken of archieven geldt: Ruimteklimaat en luchtkwaliteit zijn de meest belangrijke factoren bij het behoud van uw museum- of depotstukken.

Te droge verwarmingslucht kan kostbare goederen net zo goed beschadigen als een vochtig, zwoel zomerklimaat. Vooral in de zomer heerst in Europa vaak een relatieve luchtvochtigheid van maximaal 95%. Echter al vanaf 70% luchtvochtigheid ontstaan voor schimmels ideale groeiomstandigheden – vooral daar waar het stoffig is. Want laten we eerlijk zijn: Hoe schoon kunt u uw magazijn, archief of bibliotheek werkelijk houden? Microscopisch schoon? Daar komt nog bij dat een universeel optimaal klimaat voor alle verzamelingen niet bestaat, omdat de concrete materiaalsamenstelling van de betreffende verzameling altijd doorslaggevend is.

U kunt onze machines en meetapparaten voor klimaatbeheersing naar behoefte huren of kopen.

Luchtbevochtigers zorgen voor een aangenaam klimaat voor gasten en goederen

Luchtbevochtigers van Trotec helpen u vooral in de wintermaanden uw waardevolle goederen te beschermen tegen te droge lucht. Ook tentoonstellingsbezoekers weten een aangename ruimteluchtvochtigheid te waarderen. Mobiele luchtbevochtigers zoals de B 250, B 300, B 400 of de B 500 met radiosensor zijn flexibel op verschillende opstellocaties te gebruiken en beschermen waardevolle kunstvoorwerpen en inventaris door een betrouwbare bevochtiging en filtering van de ruimtelucht. Ook in klimaatkasten zorgen Trotec-luchtbevochtigers voor constant goede opslagcondities.

Luchtreiniging houdt micro-organismen uit de buurt

De Geurneutralisator AirgoPro® 8 werkt met actieve zuurstof. Hij zuigt de ruimtelucht aan, zorgt door ionisatie voor een oxiderende afbraak van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels en geeft de gereinigde lucht weer af in de ruimte. Zo zorgt u er na een professionele basisreiniging voor dat uw depot of archief ook werkelijk schoon blijft.

Trotec biedt u oplossingen voor het controleren en documenteren van temperatuur en luchtvochtigheid – en om vocht ongecompliceerd het hoofd te bieden.

Musea, bibliotheken, verzamelingen en archieven

Klimaatcontrole bij tentoonstellingen, bibliotheken, archieven en magazijnen

Een regelmatige controle van uw ruimteklimaat ondersteunt u bij het zorgen voor de ideale klimatologische omstandigheden voor gevoelig papier. Trotec biedt mogelijkheden voor mobiele klimaatcontrole – handapparaten, die u kunt meenemen. En mogelijkheden voor stationaire klimaatcontrole. Met zogenaamde dataloggers, die tegen de wand worden gemonteerd, kunnen de meetwaarden zelfs gedurende lange periode worden gedocumenteerd.

Eén apparaat voor alle meettaken – onze nieuwe T3000

Wilt u in uw archief meer dan alleen de klimaatwaarden meten? Spelen bijvoorbeeld bij uw tentoonstellingen luchttemperatuur en luchtstromingen een centrale rol? Dan presenteren we u ons nieuwe Multifunctiemeetapparaat T3000. Met dit apparaat meet u alle waarden, die belangrijk zijn voor het beschermen van uw museumstukken belangrijk zijn.

Airconditioners voor ideale ruimtetemperatuur

Niet te warm, omdat warme lucht vocht bindt en niet te koud, omdat anders condenswater kan ontstaan – een ruimtetemperatuur van 20° tot 24° en een luchtvochtigheid van 25 tot 50% is bijvoorbeeld ideaal voor de opslag van papieren. Dit bereikt u in de zomer met airconditioners, in de winter in onverwarmde ruimten met verwarmingsapparaten. Ideaal zijn apparaten met geïntegreerde thermostaat, die vanzelf in- en uitschakelen, als de gewenste ruimtetemperatuur is bereikt.

Luchtontvochtigers leggen uw papier droog

Mobiele of stationaire luchtontvochtigers – of in grote ruimten en magazijnen ook professionele bouwdrogers – zorgen voor een constante luchtvochtigheid van 25 tot 50%. De luchtontvochtigers van Trotec hebben ook een vochtsensor, die feedback geeft m.b.t. de actuele ruimteluchtvochtigheid. Is de gewenste waarde bereikt, schakelt de luchtontvochtiger automatisch aan of uit. Veel luchtontvochtigers hebben bovendien een optionele permanente afvoerfunctie voor langdurig, onbewaakt gebruik.

Trotec-producten voor musea, bibliotheken, collecties en archieven

 Serie-uitrusting

 optioneel verkrijgbaar

 niet beschikbaar

Toepassingsvoorbeelden voor musea, bibliotheken, collecties en archieven

  • Dokterspraktijken en overheidsgebouwen vrij van kiemen en virussen dankzij ozon

    Wie kent het niet: in de vaak overvolle wachtzalen bij de dokter of het bevolkingsregister zitten mensen heel dicht bij elkaar en wordt er luid geniest of gehoest. Ook wanneer er geen direct contact is tussen mensen, zijn ze er: ziekmakende virussen, kiemen, bacteriën en schimmels. Precies in dokterspraktijken, waar veel zieke mensen samenkomen, bestaat een verhoogd besmettingsgevaar. Om in...