Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

Klimaatgeoptimaliseerde cannabisproductie
 1. Toepassingen
 2. Voedselontvochtiging
 3. Klimaatgeoptimaliseerde cannabisproductie

Klimaatgeoptimaliseerde cannabisproductie

Trotec ontvochtigingsoplossingen waarborgen opbrengst en kwaliteit. De optimale luchtvochtigheid is doorslaggevend bij het productieproces.

Met de wereldwijd toenemende cannabis-legalisatie, heeft naast de klassieke teelt in de buitenlucht ook 'Indoor Growing' als tweede teeltmethode terrein gewonnen, dit om de opbrengst onafhankelijk van de wisselende klimatologische omstandigheden in de buitenlucht maximaal te vergroten.

De binnenteelt in speciale aanbouwhallen/kassen, evenals het droogproces na de oogst, stellen echter hoge eisen aan de klimaatbeheersing en toegepaste ontvochtigingstechniek.

Voor een succesvolle hennepteelt met een hoog economisch rendement, zijn naast een optimale verlichting, met licht met een geschikt kleurenspectrum, professionele oplossingen voor permanente luchtontvochtiging noodzakelijk.

Voordelen van de gecontroleerde ontvochtiging en droging bij de cannabisteelt:

 • Wortel- en plantengroei wordt gestimuleerd: De luchtvochtigheid is een zeer belangrijke factor voor het optimaal gedijen van planten. Met de juiste, optimale luchtvochtigheid in de verschillende groeifasen bloeien cannabisplanten echt op.
 • Hogere opbrengst: Een gecontroleerde luchtvochtigheid tijdens de bloeifase van circa zeven weken maakt de planten minder gevoelig voor schade door ongedierte en ziekten. De opbrengst van de oogst neemt toe, misoogsten worden geminimaliseerd.
 • Versneld droogproces: Tijd is geld – hoe eerder het eindproduct wordt geleverd, des te sneller zijn de resources weer bruikbaar. Met professionele ontvochtigingsoplossingen wordt het drogingsproces na de oogst aanzienlijk verkort en de kwaliteit van de aroma's in de knoppen geoptimaliseerd.

Met een breed scala aan Krachtige industriële condensdrogers en Axiale ventilatoren ondersteunt Trotec wereldwijd klanten bij een succesvolle cannabisproductie.

Voordelen van klimaatbeheersing bij cannabisteelt

Terwijl er bijvoorbeeld in Zuid-Amerikaanse landen vaak optimale klimatologische omstandigheden zijn voor de cannabisteelt in de buitenlucht, is de outdoor-teelt en het aansluitende drogen in grote delen van Europa veel lastiger.

Daarom vertrouwen producenten op passend gedimensioneerde Klimaatbeheersingsoplossingen van Trotec, om de voor de teelt, het drogen en de opslag van cannabis noodzakelijke klimatologische omstandigheden (luchtvochtigheid en temperatuur) met geschikte Techniek voor ontvochtiging, Ventilatie, Temperatuurregeling te waarborgen.

Optimaal klimaat in alle bloeifasen

Cannabisbloezems doorlopen tijdens het ontstaan, de vorming en rijping verschillende bloeifasen, met telkens verschillende eisen aan het heersende klimaat. Terwijl cannabisplanten in de kiem- en teeltfase een luchtvochtigheid van 40 tot 60 % nodig hebben voor de wortelvorming, neemt de vochtbehoefte gedurende de rest van de teeltperiode af aan het eind van de bloeifase. Onze sterke en flexibel configureerbare industriële condensdrogers uit de DH-serie garanderen een gecontroleerde luchtvochtigheid in alle fasen van de teelt.

Na de oogst zorgt een geschikte luchtvochtigheid voor een optimale droging. Hierbij waarborgt een luchtvochtigheid van circa 50 % een voorspoedig droogproces, met behoud van de waardevolle aroma's en bloezems. Hierbij zorgen extra ventilatoren of Windmachines niet alleen voor een gelijkmatige luchtvochtigheid in de gehele droogruimte, maar ook voor een snelle en tegelijk besparende waterafgifte van de planten, waardoor de drogingsduur ook nog aanzienlijk wordt verkort. 

Maximalisering van de opbrengst en bescherming tegen misoogst

Bij de cannabisteelt in indoor-kassen en cannabis-farms, waar de planten zeer gevoelig reageren op temperatuur- en vochtigheidsschommelingen, waarborgen industriële drogers van Trotec als vast geïnstalleerde staande of wandoplossingen optimale omstandigheden voor een gezonde plantengroei.

De vorming van schadelijk condenswater en het hiermee gepaard gaande ontstaan van plantenziekten, zoals meeldauw en grijze schimmelrot wordt gecontroleerd verhinderd, zodat een lagere opbrengst aan bloezemmassa en -kwaliteit of zelfs misoogsten worden voorkomen.

Effectief ontvochtigingsproces voor een maximale opbrengst

industriële ontvochtigers uit de DH-serie zijn krachtige koudemiddeldrogers met een ontvochtigingscapaciteit van maximaal 500 liter per dag (luchthoeveelheid 4.600 m³/uur), waarbinnen een compressorkoudesysteem werkt voor het transport van het koudemiddel door condensor en verdamper. De via circulatiebedrijf aangezogen lucht wordt door de verdamper geleid, onder de dauwpunttemperatuur afgekoeld, gecondenseerd als waterdruppels en daarna afgevoerd naar een opvangbak. De koude, droge lucht wordt daarna door de hete condensor geleid, wordt daar opgewarmd door procesenergie en stroomt daarna als droge warme lucht weer terug in de ruimte, waar het opnieuw wordt verrijkt met vocht. Dit principe van een warmtepomp waarborgt een optimale luchtvochtigheid bij een tegelijkertijd minimale energiekosten.

Een maximale droge luchtcapaciteit garanderen de omvangrijk uitgeruste droogaggregaten uit de TTR-serie. Met een schaalbare ontvochtigingscapaciteit van maximaal 1.790 liter per dag (luchthoeveelheid 14.700 m³/uur) zijn de Adsorptiedrogers ook voor grote teeltoppervlakken optimaal uitgerust.

Inclusief bij alle Trotec-droogapparatuur:

 • Professionele kwaliteit "Made in Germany" – originele Trotec-productie
 • Schaalbare ontvochtigingscapaciteit voor alle toepassingen en teeltoppervlakken
 • Robuuste plaatstaalbehuizing met hoogwaardige coating
 • Door de talrijke uitrustingsopties individueel configureerbaar voor zo goed als elke toepassing

Waarom u bij de teelt van cannabisplanten op de in de praktijk beproefde ontvochtigingsoplossingen van Trotec moet vertrouwen

Optimale klimatologische omstandigheden en vochtigheidswaarden zijn bij de teelt van cannabisplanten onmisbaar. Voor het waarborgen een maximale opbrengst bij een tegelijkertijd hoge kwaliteit van de oogst te waarborgen en bovendien dure misoogst te voorkomen, zijn betrouwbare ontvochtigingsoplossingen nodig. Met industriële drogers van Trotec kunt u in alle fasen van de cannabisteelt vertrouwen op de in de praktijk beproefde oplossingen met een hoog economisch rendement.

Maak gebruik van onze Best-Practice-industrieservice

Op onze experts kunt u rekenen

Om de behoefte voor de industrie exact te kunnen berekenen en maatwerkconcepten te ontwikkelen voor de klimaatbeheersing, zijn ervaren klimaatbeheersingsspecialisten nodig. Vertrouw op ons team van experts en de dienstverlening van de industrieservice: we analyseren samen met u op locatie de individuele situatie, bepalen de specifieke apparaatbehoefte en werken een maatwerkprojectoplossing uit, tot en met het exact positioneren van de apparaten.

Onze industrie-adviseurs informeren u ook graag persoonlijk op tel.nr. +49 2452 962-777 over onze Best-Practice-industrieservice. Of u doet meteen een aanvraag met uw persoonlijke behoefte bij onze industrie-experts. Wij reageren snel!

Maak gebruik van de Best-Practice-industrieservice van Trotec

Omdat elk industrieel bedrijf karakteristieke processen, installaties en ruimten heeft, vraagt ook elke luchtbehandelingsoplossing om een op de situatie toegespitste apparaatconfiguratie. Over het geheel genomen is het vaak lastig de gecombineerde effecten van luchtstromen, luchtvochtigheidsomstandigheden en temperatuurschommelingen op puur theoretische basis te berekenen, bijvoorbeeld bij sluizen of op transportroutes. Het gevolg: onnodige extra kosten door een te hoge berekende vraag of – nog erger – oplossingen die in de praktijk onvoldoende werken.

Producten voor de klimaatgeoptimaliseerde cannabisproductie

 Serie-uitrusting

 optioneel verkrijgbaar

 niet beschikbaar

Meer toepassingsvoorbeelden voor luchtontvochtiging

 • Ontvochtiging bij afvullen & verpakken

  Bij de chemische en farmaceutische productie moet de luchtvochtigheid bij het afvullen en verpakken exact worden geregeld. Want de schade zou enorm zijn als de hygroscopische producten klonteren, verkleven en hun houdbaarheid wordt verminderd. Met onze adsorptiedrogers is een optimale klimaatbeheersing voor deze processen mogelijk.

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging in de Vleesverwerkende industrie

  Vooral bij de vleesverwerking en worstproductie komt een optimale hygiëne op de eerste plaats. Want alleen zo kan een goede kwaliteit van de producten worden gegarandeerd. Bij de omgang met vlees gelden daarom strenge eisen aan de hygiëne – vooral in de koelzones, waar de het vlees wordt verwerkt. Maar daar loeren door de lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid de grootste gevaren:...

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging bij het rijpen van vlees

  De droge rijping, het zogenaamde dry aging, van vlees is een kunst op zich. Vleesliefhebbers weten het uitgebreide en tijdrovende proces bij de productie van dit bijzondere rundvlees te waarderen. Niet voor niets geldt het dry aged beef als de beste steaksoort ter wereld. Voor de productie is niet alleen de beste rundvleeskwaliteit vereist. Ook een optimale technische uitrusting van de rijpkamers...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in de varkenshouderij

  Een te hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen zijn beslist geen aangename klimatologische omstandigheden voor de varkens die worden gehouden in bedrijven. Opfokken of afmesten: Het vee heeft doorlopend een optimaal klimaat nodig om gezond en productief te zijn. Het gebruik van professionele luchtontvochtigers zorgt voor aangename temperaturen en een betere luchtkwaliteit, waardoor het welzijn...

  Verdere informatie
 • Vochtregeling in de kaasmakerij

  Het belangrijkste proces bij het maken van kazen is de rijping van de jonge kaas. Bij zachte kaas duurt het rijpingsproces meerdere dagen of zelfs weken. Bij snijkaas en harde kaas, kan de rijping meerdere maanden tot jaren duren. Hierbij speelt het klimaat in de kaasrijperij een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van de kaas en de borging van de productkwaliteit. Doorgaans ligt de...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochting bij de productie van zoetwaren

  Luchtontvochtigers horen als onderdeel van de kwaliteitsborging in elke zoetwaren- en chocoladefabriek: Binnen de gehele productieketen zorgen de apparaten voor droge omgevingslucht. Daarbij kunnen alle productiestappen en ruimtegrootten worden uitgerust met systemen voor luchtontvochtiging, inclusief de betreffende meettechniek. Branchespecifieke problemen worden zo voorkomen.

  Verdere informatie
 • Diepvriestunnels en diepvriesmagazijnen

  De levensmiddelenindustrie wordt geconfronteerd met een paradox: Water transformeren naar ijs is enerzijds het doel en de zin van de diepvriestunnels en diepvriesmagazijnen. En anderzijds is ijsvorming hier een groot probleem. Door ijs, rijp en mist in de gekoelde infrastructuur van de productie, ontstaan daar kostbare ongelukken en storingen, tot het uitvallen van de productie. Extra opgestelde...

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging in de supermarkt

  In supermarkten zijn verschillende afdelingen, die verschillende klimatologische omstandigheden vragen. Bijvoorbeeld de versafdeling met fruit en groente, die permanent moet worden gekoeld, om de producten zo vers mogelijk te houden. Bij de versvitrines met vlees, het koel- en vriesassortiment, wordt het nog kouder tot ijzig. Voor een optimale, effectieve klimaatbeheersing, is bij deze veelvoud...

  Verdere informatie
 • Vertical farming & indoor gardening met hydroponie

  Volgens de prognose van de Verenigde Naties zullen er in het jaar 2050 bijna 10 miljard mensen op de aarde leven – driekwart hiervan in stedelijke omgevingen. Sinds enkele tientallen jaren worden steden steeds groter en groeit de bevolkingsdichtheid onophoudelijk. Hierdoor worden stedelijke omgevingen steeds verder uitgebreid en wordt waardevol akkerland verslonden. Daar komt vaak nog bij dat...

  Verdere informatie