Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

 1. Toepassingen
 2. Bevochtiging
 3. Gezonde en virusvrije ademlucht in bejaardencentra en verzorgingshuizen

Gezonde en virusvrije ademlucht in bejaardencentra en verzorgingshuizen

Doeltreffende bestrijding van virussen en bacteriën met luchtbevochtigers van Trotec

Krabben in de hals, jeukende ogen, irritatie van de slijmvliezen, vermoeidheid, ruwe huid: allemaal typische aanwijzingen dat iets niet in orde is met de omgevingslucht. De schuld daarvan ligt vaak bij een te droog klimaat in de ruimte. Deze en nog andere symptomen treden vooral op tijdens de verwarmingsperiode. Dat geldt ook voor griepinfecties en verkoudheden, die in zorginstellingen via de droge lucht letterlijk de wind in de zeilen krijgen om zich te verspreiden.

Terwijl in de parken en tuinen rond de instelling het risico op besmetting met schadelijke virussen eerder gering is, omdat buiten de lucht snel wordt verdund, concentreren ziektekiemen zich in gesloten ruimtes nog intensiever door de beperkte luchtcirculatie. En daar ademen veel mensen dezelfde lucht in.

Uiteraard heeft het thema van de hygiëne de hoogste prioriteit in zorginstellingen. De maatregelen om besmettingen te voorkomen zijn echter in de eerste plaats gericht op het schoonmaken van handen, instrumenten en oppervlakken. Dat is ook zinvol om mogelijke besmettingen door aanraking te vermijden. Door een mond- of gezichtsmasker te dragen kan de overdracht van virussen of bacteriën in de vorm van druppels worden vermeden. Dat geldt echter alleen voor korte afstanden en grotere druppels.

Het gevaar ligt in de lucht

Veel ziektekiemen, die vooral de keel en luchtwegen aantasten en zich daar vermenigvuldigen, worden bij het spreken, hoesten of niezen via piepkleine speekseldruppeltjes aan de omgevingslucht afgegeven. Wanneer ze dan worden ingeademd door gezonde mensen of via slijmvliezen in de luchtwegen worden opgenomen, kunnen ze leiden tot een uitbraak van tal van ziekten. Besmettelijke speekseldruppels hechten zich ook vast aan voorwerpen en oppervlakken als deurklinken, tafels en kranen. Door contact van de vingers of hand met de mond, neus en ogen kunnen ze zo het lichaam binnendringen. Vaak worden via deze weg virussen overgedragen, die epidemieën veroorzaken zoals griepinfectie, influenza of het coronavirus. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat het virus Sars-CoV-2 tot 3 uur als zwevende deeltjes in de lucht kan overleven en zijn besmettelijke werking kan behouden. Sommige kiemen kunnen in de lucht zelfs grotere afstanden overbruggen – waterpokken en mazelen zijn slechts twee voorbeelden daarvan. Tevens worden bacteriële ziekten zoals roodvonk en meningokokken via druppels overgedragen. Het wordt dan ook beslist aanbevolen om de ruimtelucht in bejaardencentra en verzorgingshuizen te behandelen.


Een relatieve luchtvochtigheid van 40 – 60 % damt de verspreiding van kiemen in

De bevochtiging van de lucht is een effectieve, preventieve maatregel tegen bacteriële en virale ziektekiemen. Wetenschappelijke studies zijn het erover eens dat een voor mensen gezonde relatieve luchtvochtigheid in een interval van 40 tot 60 procent ligt en het besmettingsrisico duidelijk verlaagt. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat een waarde boven 40 procent uitgehoeste griep-, verkoudheids- of coronavirussen in kwestie van minuten doodt.


Luchtbevochtiging als efficiënte preventieve maatregel

Een regelmatige bevochtiging van de ruimtelucht of een constante luchtvochtigheid is een even eenvoudig als doeltreffend middel om de gevaren door virale en bacteriële infecties in bejaardencentra en verzorgingshuizen op duurzame wijze te doen dalen.

Trotec biedt de oplossing: luchtbevochtigers maken korte metten met kiemen

Tegen de verspreiding van ziekmakende virussen en bacteriën via de ruimtelucht is geen kruid gewassen, maar de luchtbevochtigers van Trotec zoals de B 400 en B 500 leveren hier wel uitstekend werk. Met name in bejaardencentra en verzorgingshuizen is de overdracht van aerogene infecties een groot probleem, aangezien daar zwakkere mensen of mensen met een verzwakt immuunsysteem in een relatief kleine ruimte samenkomen – nog afgezien van de gezondheidsgevaren voor artsen, verplegend personeel en bezoekers.

De via hygrostaat geregelde verdampings-luchtbevochtigers uit de B-serie van Trotec zorgen voor optimale verhoudingen van luchtvochtigheid in elke grootte van de ruimte. Onder de modellen B 24 E, B 25 E, B 250, B 300, B 400 en B 500 draadloos vindt u zeker ook het passende apparaat voor uw individuele behoeften.

Als alternatief kunt u natuurlijk ook deTrotec-luchtwassers uit de AW-S-serie gebruiken. Of een luchtbevochtiger met verdamping dan wel een luchtwasser voor u de beste oplossing is, hangt uiteindelijk af van de grootte van de ruimte en de vereiste bevochtigingscapaciteit.

De doeltreffendheid van luchtbevochtigers tegen bacteriën, virussen en co.

De grafiek toont zeer duidelijk dat binnen een interval van 40 tot 60 procent relatieve luchtvochtigheid het aantal ziektekiemen als virussen en bacteriën bijna nul is. Waarom is dat zo? Wanneer de ruimtelucht een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 40 procent heeft, kunnen afscheidingen van het hoesten of niezen, die bijvoorbeeld besmet zijn met het coronavirus Sars-CoV-2, griepvirus of bacteriën, uitdrogen. Dat klinkt misschien positief, maar precies het tegendeel is waar: ze krimpen tot een grootte van ca. 0,5 µm en vormen daarbij een korst rond de aerosol. Met deze strategie worden de overlevingskansen van de ziekmakers aan de binnenzijde gemaximaliseerd en kunnen de druppels ook langer rondzweven. Wanneer iemand hoest of niest in een te droge ruimte, overleven de virussen en bacteriën tot 41 uur in deze ruimte en behouden ze hun besmettelijke werking.

Indien u persoonlijk advies wenst, kunt u contact opnemen met onze experts via het e-mailadres info-nl@trotec.com of het telefoonnummer +31 103 135250.

Luchtbevochtiger B 400

De schijf-luchtbevochtiger is dankzij het hoge verdampingsvermogen speciaal geschikt voor grote ruimtes. Zelfs in duurbedrijf overtuigt hij door het lage verbruik. Details over alle apparaten uit de B-serie vindt u hier.

Verdampings-luchtbevochtigers B 24 E en B 25 E

De elektrische luchtbevochtigers met praktische functies, van een compact instapmodel tot modellen voor grote ruimtes.

Luchtwasser AW 10 S

Het veelzijdige 3-in-1 comfortapparaat voor luchtbevochtiging, luchtreiniging en het filteren van pollen of huisstof.

Luchtwasser AW 20 S

3-in-1 airwasher voor luchtbevochtiging, luchtreiniging en dankzij een HEPA-filter ook verwijdering van de kleinste vuildeeltjes, allergenen en schimmelsporen in de lucht.

Apparaat kopen: Stuur ons gewoon een e-mail met de gewenste specificaties van het product aan info-nl@trotec.com of bel ons op +31 103 135250.

Apparaat huren: U kunt ons huurcenter TKL eenvoudig bereiken via e-mail aan info-de@tkl-rent.net of op het telefoonnummer +49 2452 962-160.

 • Luchtbevochtiging bij kinderopvang en scholen

  Er is niets dat zo doorslaggevend is voor de gezondheid als de lucht die we dagelijks inademen. Dit geldt vooral voor onze kinderen, die dagelijks de kinderopvang en scholen bezoeken. Vooral daar moet daarom op de beste hygiënische omstandigheden en verse lucht worden gelet, want droge ruimtelucht maakt de kleine kinderen gevoelig voor ziekten en vermindert het concentratievermogen aanzienlijk....

  Verdere informatie
 • Luchtbevochtiging in het fineermagazijn

  Met fineervoorraden moet zeer voorzichtig worden omgegaan. Vooral bij magazijnen, waar zeer droge lucht heerst, moet worden opgelet. Want: Drogen de fineerplaten uit, gaan ze scheuren en breken. Om dure uitdrogingsschade te verhinderen, moet het magazijn goed worden uitgerust – met een betrouwbaar en effectief bevochtigingssysteem. De Trotec-groep raadt het gebruik van een luchtbevochtiger voor...

  Verdere informatie
 • Luchtbevochtiging in het instrumentenmagazijn

  Hoogwaardig hout, vilt, fijne lijm en lak: Muziekinstrumenten worden doorgaans gemaakt van gevoelige materialen, waardoor ze een bijzondere klank en aansprekende resonantie krijgen. Daarom mag bij de opslag van de waardevolle instrumenten een ding niet worden vergeten: optimale bescherming en verzorging. Dit geldt vooral voor muziekinstrumenten, die van hout of ook deels van hout zijn gemaakt....

  Verdere informatie
 • Luchtbevochtiging in broeikassen

  Hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid zijn het meest belangrijke dat tropisch en subtropische planten nodig hebben, als ze snel en uitbundig moeten groeien. Ook paddenstoelculturen hebben het graag warm en vochtig. Het regelmatig bewateren is hier onvoldoende, want een groot deel van de exotische planten neemt het water op via de omgevingslucht. Om te zorgen voor dit bijzondere klimaat,...

  Verdere informatie
 • Luchtbevochtiging in serverruimten

  Betrouwbaar werkende techniek is het meest belangrijke criterium voor klanten die zijn aangesloten op een rekencentrum. De eigen serverruimte is quasi het hart van een bedrijf en daarom moet daar de techniek altijd blijven draaien. De IT-apparaten moeten in een probleemloze toestand zijn. Hiervoor moet in rekencentra en serverruimten het klimaat zijn afgestemd op de eisen van de techniek. Tegen te...

  Verdere informatie