Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

Luchtontvochtiging luchtverkeersleiding
Luchtontvochtiging luchtverkeersleiding
 1. Toepassingen
 2. Algemene oplossingen voor ontvochtiging
 3. Luchtontvochtiging voor de luchtverkeerleiding

Gecontroleerde luchtvochtigheidswaarden ter bescherming van de gevoelige techniek op de luchthaven

Trotec ontvochtigingsoplossingen beschermen de techniek van de luchtverkeersleiding tegen te vochtige, zoute lucht

Enaire Airport Fuerteventura
Enaire Airport Fuerteventura

Trotec luchtontvochtigers beschermen elektronica en techniek tegen uitval

Radar- en navigatie-installaties in de verkeerstoren vormen het communicatiehart van elke luchthaven. In deze radarluchtverkeersleidingscentra bewaken luchtverkeersleiders en de luchtverkeersleiding wat er in het luchtruim gebeurt, worden vlieghoogten bepaald, wordt gecommuniceerd met piloten en worden met de meest moderne communicatiesystemen geoptimaliseerde aankomst- en vertrekcycli voor het vliegverkeer berekend. Problemen in de zeer gevoelige techniek kunnen ernstige gevolgen hebben voor de vliegveiligheid op de grond en in de lucht. Bovendien leiden vertraagde of geannuleerde vluchten tot ontevreden passagiers en een aanzienlijke nadelige invloed op de planmatige afhandeling op de luchthaven. Terwijl in Duitsland de Deutsche Flugsicherung GmbH als onderneming verantwoordelijk is voor de luchtverkeersleiding van het vliegverkeer en alle technische systemen zelf ontwikkeld en bewaakt worden, wordt deze taak in andere landen gewaarborgd door vergelijkbare dienstverleners op het gebied van verkeersleiding. 

Hoge luchtvochtigheid is de vijand van alle elektronica

Bij hun onmisbare werkzaamheden voor een veilig luchtverkeer worden luchtverkeerleidingsdienstverleners op de zuidelijk gelegen luchthavens vaak geconfronteerd met een veiligheidsrelevant probleem.

Te vochtige zoute lucht, die bij technische apparaten tot storingen, corrosie, kabelbreuken, tot systeemuitval kan leiden. 

Een worst case voor elke luchthaven. Alleen een gecontroleerde luchtvochtigheid garandeert een hoge bedrijfszekerheid van de elektronische apparaten in regio's met een permanent kritische luchtvochtigheid. De kritische grens waarbij metaal oxideert, resp. corrodeert, ligt tussen 50% en 70% relatieve luchtvochtigheid. Daarom is het gebruik van betrouwbare klimaattechniek bij de luchtverkeersleiding onmisbaar. Bij het streven naar een maximale bedrijfszekerheid, vertrouwen luchtverkeersleidingsorganisaties op beproefde Klimaattechniek van Trotec, voor het waarborgen van een constant ruimteklimaat met optimale luchtvochtigheidswaarden < 50% in luchtverkeersleidingscentra en radarstations.

Voordelen van stationaire luchtontvochtigingsoplossingen van Trotec:

 • Bescherming tegen oxidatie en corrosie
 • Waarborging van de correcte werking van alle technische componenten
 • Verlengde levensduur van elektronische onderdelen
 • Indirecte energiebesparing bij airconditioners 
 • Bewaking op afstand van alle belangrijke klimaatparameters en installaties op verschillende gebruikslocaties via het TTSL®-platform

Trotec klimaattechniek garandeert constante luchtvochtigheidswaarden

Om te hoge luchtvochtigheidswaarden en problemen met de elektronica te voorkomen, worden zeer robuuste Trotec-condensdrogers voor wandbevestiging toegepast. De apparaten uit de DH-serie, DH VPR+ serie, evenals de speciaal voor vochtige ruimten met hoge luchtvochtigheidswaarden ontworpen apparaten uit de DS-serie zorgen met een ontvochtigingscapaciteit van maximaal 104 liter/dag voor optimale vochtigheidswaarden. Het Trotec aanbod wordt afgerond met krachtige condensdrogers door de stationaire apparaten DH 160 en DH 310. Trotec-droogaggregaten zijn krachtige koudemiddeldrogers met een ontvochtigingscapaciteit van maximaal 500 liter per dag (luchthoeveelheid 4.600 m³/uur), waarin een compressorkoudesysteem werkt voor het transport van het koudemiddel door condensor en verdamper. De via circulatiebedrijf aangezogen lucht wordt door de verdamper geleid, onder de dauwpunttemperatuur afgekoeld, gecondenseerd als waterdruppels en daarna afgevoerd naar een opvangreservoir. De koude, droge lucht wordt daarna door de hete condensor geleid, wordt daar opgewarmd door procesenergie en stroomt daarna als droge warme lucht weer terug in de ruimte, waar het opnieuw wordt verrijkt met vocht. Dit principe van een warmtepomp waarborgt een optimale luchtvochtigheid bij een tegelijkertijd minimale energiekosten. 

Nog meer droge luchtcapaciteit garanderen de omvangrijk uitgeruste droogaggregaten uit de TTR-serie. Met een schaalbare ontvochtigingscapaciteit van maximaal 1.790 liter per dag (luchthoeveelheid 14.700 m³/uur) zijn de adsorptiedrogers zelfs geschikt voor grote rekencentra en zones met gevoelige elektronica.

Inclusief bij alle Trotec luchtontvochtigers: 

 • Professionele kwaliteit "Made in Germany" – originele Trotec-productie 
 • Schaalbare ontvochtigingscapaciteit voor alle toepassingen en teeltoppervlakken 
 • Robuuste plaatstaalbehuizing met hoogwaardige afwerklaag 
 • Door de talrijke uitrustingsopties individueel configureerbaar voor zo goed als elke toepassing 

Waarom u bij de bescherming van gevoelige elektronica op de in de praktijk beproefde ontvochtigingsoplossingen van Trotec moet vertrouwen 

Optimale klimatologische omstandigheden en vochtigheidswaarden zijn voor een veilig en storingsvrij bedrijf van elektronische componenten onmisbaar. Een gecontroleerde luchtvochtigheid beschermt tegen dure uitval, storingen en verlengt te levensduur van dure installaties. 

TTSL® brengt alles zo dichtbij, dat het zo lijkt dat u er zelf bent!

De systeemoplossing voor bewaking op afstand van alle klimaatparameters en installatietoestanden op meerdere gebruikslocaties

Het Trotec TTSL®-platform voor bewaking op afstand van relevante klimaatgegevens en installatietoestanden maakt een omvangrijke en centrale blik op alle relevante gegevens mogelijk. TTSL® is een modulair, op de cloud gebaseerd en compleet systeem voor het registreren van meetgegevens, met talrijke sensoren en interfaces, gateways met een groot bereik en gebruiksvriendelijke applicaties voor de opslag, analyse en documentatie van meetgegevens. Met TTSL® kunnen meetbare waarden zoals luchtvochtigheid, temperatuur maar ook installatietoestanden op verschillende gebruikslocaties (bijv. luchtverkeerleiding/radarstation) worden bewaakt, zodat indien nodig kan worden ingegrepen – zonder dat een medewerker op locatie hoeft te zijn.

Voordelen van de TTSL® bewaking op afstand:

 • Eén platform voor alle gegevens en toepassingssituaties: Bewaking op afstand, bediening op afstand, afstandsbediening, analyse en documentatie van processen en machines
 • Bewaking, analyse en besturing eenvoudig onderweg via smartphone of kantoor-PC
 • Modulair concept voor op de behoefte afgestemde aanpassing en uitbreiding
 • Talrijke sensoren en interfaces: Temperatuur, vochtigheid, vulpeilbewaking, oppervlaktetemperatuur, weerstandsvochtigheidsmeting
 • Maakt een optimale reactiesnelheid mogelijk – zonder duur personeel op locatie
 • Permanente bewaking van de techniek verhoogt de installatie-efficiëntie
 • Multi-client-systeem met autorisatiemogelijkeheden – individueel aanpasbaar voor medewerkers en klanten

Meer informatie over het TTSL®-platform vindt u hier.

Maak gebruik van onze Best-Practice-industrieservice

Maak gebruik van de Best-Practice-industrieservice van Trotec

Omdat elk industrieel bedrijf karakteristieke processen, installaties en ruimten heeft, vraagt ook elke luchtbehandelingsoplossing om een op de situatie toegespitste apparaatconfiguratie. Over het geheel genomen is het vaak lastig de gecombineerde effecten van luchtstromen, luchtvochtigheidsomstandigheden en temperatuurschommelingen op puur theoretische basis te berekenen, bijvoorbeeld bij sluizen of op transportroutes. Het gevolg: onnodige extra kosten door een te hoge berekende vraag of – nog erger – oplossingen die in de praktijk onvoldoende werken.

Op onze experts kunt u rekenen

Om de behoefte voor de industrie exact te kunnen berekenen en maatwerkconcepten te ontwikkelen voor de klimaatbeheersing, zijn ervaren klimaatbeheersingsspecialisten nodig. Vertrouw op ons team van experts en de dienstverlening van de industrieservice: we analyseren samen met u op locatie de individuele situatie, bepalen de specifieke apparaatbehoefte en werken een maatwerkprojectoplossing uit, tot en met het exact positioneren van de apparaten.

Onze industrie-adviseurs informeren u ook graag persoonlijk op tel.nr. +49 2452 962-777 over onze Best-Practice-industrieservice. Of u doet meteen een aanvraag met uw persoonlijke behoefte bij onze industrie-experts. Wij reageren snel!

Producten voor luchtontvochtiging bij de luchtverkeerleiding

 Serie-uitrusting

 optioneel verkrijgbaar

 niet beschikbaar

Meer toepassingsvoorbeelden voor luchtontvochtiging

 • Milieusimulatie klimaatkamer

  In klimaatkamers en windtunnels moeten drie factoren optimaal kunnen worden gesimuleerd: Luchttemperatuur, windkracht en luchtvochtigheid. Voor het laatste heeft de automobielindustrie luchtontvochtigers nodig, die ook bij lage dauwpunten onder 0° C een hoge capaciteit hebben – dus adsorptieluchtontvochtigers uit de klasse met hoge prestaties.

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging & luchtreiniging spuiterij

  Bij het spuiten van auto-onderdelen moeten telkens drie parameters worden gecontroleerd: De ruimtetemperatuur, de luchtvochtigheid en het stofgehalte van de lucht. Voor deze productiestap in de automobielindustrie bieden we naast luchtontvochtiger en verwarmingsapparaten ook toekomstbestendige luchtreinigers met een speciale volumestroomregeling.

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging in tenten

  Bij het inrichten van een tent of andere tijdelijke huisvesting, komt het aan op goede condities binnen de ruimte. Dit geldt vooral voor noodhuisvesting waar veel mensen in worden ondergebracht. Dit kunnen tent- of containerdorpen voor asielzoekers zijn, tentenkampen voor jeugdgroepen, die bij grote evenementen dienen als nachtverblijf of containers, waarin seizoenskrachten tijdelijk worden...

  Verdere informatie
 • Droging van hygroscopisch bulkgoed

  Schommelende en te hoge luchtvochtigheid kan de strooibaarheid van poeder en granulaat verstoren – en hoge gevolgkosten veroorzaken. Om te zorgen dat hygroscopisch bulkgoed niet klontert en transportwegen verstopt, moet alle lucht in de chemische en farmaceutische productie voorontvochtigd zijn. Met adsorptiedrogers uit de TTR-serie lukt dat betrouwbaar.

  Verdere informatie
 • Droging na silo-reiniging

  Na de reiniging van opslagreservoirs en silo's moet u kunnen vertrouwen op een volledige droging, zodat het nieuwe bulkgoed vanaf het begin tegen vochtigheid is beschermd. Om de droging ook snel en voordelig te realiseren, raden we de beslissers in de chemische en farmaceutische industrie onze drogers met een hoge capaciteit aan uit de TTR-serie.

  Verdere informatie
 • Droging van pellets

  Wie zich niet bekommert om de juiste klimaatbeheersing in productie- en opslagruimten, riskeert grote schade aan het product. Dit geldt ook bij de productie van pellets. Deze biologische brandstof is vooral gevoelig voor een te hoge luchtvochtigheid. Want het onbehandelde houtmateriaal onttrekt vocht uit de lucht en neemt het op. Het resultaat kan desastreus zijn voor de klant en de fabrikant: Er...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in een hotel

  Het juiste ruimteklimaat is een voorwaarde voor het welzijn van de gasten in een hotel. Te warme en vochtige lucht maakt de kamers benauwd en muf. Vaak zorgen het ook al na korte tijd voor schade aan de bouwmaterialen en het interieur. Op het behang ontstaan vochtvlekken, gordijnen en schoon wasgoed worden klam en muf en in de hoeken ontstaat in het ergste geval zelfs schimmel. Naast de...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in schaatshallen

  In elke schaatshal ontstaat door het temperatuurverschil tussen lucht en ijsvlakte condenswater – vooral als door de koelinstallatie constant vochtige buitenlucht binnenstroomt. De oplossing tegen druppelwater op het ijs en gebouwschade bieden luchtontvochtigers. Daarmee wordt de vorming van condenswater al direct verhinderd.

  Verdere informatie
 • Droging van perslucht

  De meest voorkomende oorzaken van een productiestilstand zijn teveel waterdamp in de machines en installaties en corrosie in de pijpleidingen. Te vochtige perslucht moet daarom absoluut worden vermeden. Een effectieve mogelijkheid is het gebruik van krachtige luchtdrogers. Het antwoord op de vraag hoe droog de perslucht moet zijn voor optimale productieomstandigheden en om de bescherming van...

  Verdere informatie
 • Mobiele apparaten voor AC/CV-vakbedrijven

  Veel vakbedrijven voor sanitair, verwarming en airconditioning, zijn gebruikers van de mobiele apparaten van de Trotec Group. Hier vinden AC/CV-vaklieden alles wat ze tijdens hun dagelijkse werkzaamheden regelmatig ter overbrugging van de uitval van stationaire installatie nodig hebben uit één hand: mobiele verwarmingsapparaten en verwarmingscentrales, mobiele airconditioners of koelingen, tot...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging na sanering

  Door een basissanering worden woningen en huizen opgelapt, zodat ze snel een koper vinden. Onroerend goed makelaars zetten hier op is, omdat het gaat om een goede marketing. Ook huizenbouwers hechten grote waarde aan een probleemloze toestand van hun nieuwe vier wanden, voor ze intrekken. Met de voortgang van de bouwwerkzaamheden en de renovatie neemt ook de voorpret voor de toekomstige bewoners...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in bioscoopzalen

  Bioscoopbezoekers willen vooral één ding: bij een goede film de dagelijkse stress opzij zetten en in alle rust de reis in de fictieve wereld beleven. Luide stemmen en onverwachte lichtbronnen kunnen hierbij net zo storend zijn als een verkeerde temperatuur in de bioscoopzaal en slechte lucht. Vooral omdat bioscoopzalen slecht kunnen worden geventileerd, zijn ze doorgaans uitgerust met krachtige...

  Verdere informatie
 • Vochtregeling in gasverdeelstation

  De gevolgen van zweetwater en een hoge luchtvochtigheid in gasverdeelstations zijn bekend – en kostbaar: Corrosie aan pijpleidingen, trappen en andere metalen onderdelen, evenals uitval van de besturingselektronica door vocht, kunnen onverwacht aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Om te zorgen dat het niet zover komt, loont een investering in een professioneel luchtontvochtigingssysteem.

  Verdere informatie
 • Vochtregeling in gasturbinestation

  Warmtekrachtcentrales leveren een aanzienlijke bijdrage aan het afdekken van kortstondige piekbelastingen. Om uitval van de individuele gasturbines door corrosie en elektronicaproblemen te voorkomen, is een doordachte vochtregeling noodzakelijk.

  Verdere informatie
 • Offshore: Corrosie verhinderen

  De corrosie van metalen onderdelen in de gondel van een windkrachtinstallatie of in de toren zelf, resp. uitval van de elektrische installatie, behoren helaas tot de typische vochtschade in offshore-omgevingen. Ze betekenen aanzienlijke meerkosten door een verhoogde onderhouds- en reparatiebehoefte, tot zelfs stilstand. Bovendien verkorten ze de gebruiksduur van de installatie. Strategische...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in brugconstructies

  In het inwendige van bruggen worden stalen balken, elektrische leidingen of technische ruimten blootgesteld aan een hoge luchtvochtigheid. Sinds enkele tientallen jaren heeft het drooghouden van het inwendige van bruggen met luchtontvochtigers zich als alternatief voor het onderhoudsintensieve roestwerende schilderwerk bewezen. Voor de luchtontvochtiging heeft Trotec adsorptiedrogers met...

  Verdere informatie
 • Vochtregeling bij de batterijproductie

  Bij de productie van innovatieve en milieuvriendelijke batterijen zijn zeer lage vochtigheidswaarden of in andere woorden, een extreem laag dauwpunt onmisbaar, voor het bereiken van een zo hoog mogelijke productie en productkwaliteit en bovendien het waarborgen van een hoge levensduur bij alle noodzakelijke veiligheid. In de praktijk beproefde ontvochtigingsoplossingen van Trotec beschermen...

  Verdere informatie