Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

 1. Toepassingen
 2. Klimaatbeheersing
 3. Klimaatbeheersing bij processen in de elektronicabranche

Procesklimaatbeheersing bij de elektronica- en halfgeleiderproductie

Puntgerichte luchtontvochtiging voor elke verwerkingsstap

Proces-klimaatbeheersing met adsorptiedrogers economisch realiseren

Veel verwerkingsprocessen bij de productie van elektronische onderdelen en halfgeleiders vragen om extreem droge lucht – deels met dauwpunten ver onder 0 °C. Deze dauwpunten kunnen zeer goed worden bereikt met krachtige adsorptiedrogers, ook puntsgericht binnen een machine.

Veel elektronische en elektromechanische onderdelen reageren zeer gevoelig bij vochtigheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen bij de elektronica- en halfgeleiderproductie problemen ontstaan, zoals corrosie bij de leidingpunten en condensatie op het oppervlak van microchips. Bovendien zijn enkele chemische stoffen zeer gevoelig voor verstoringen: Zo kan een te hoge luchtvochtigheid leiden tot slechte hechting van fotolak, waardoor storingen ontstaan in de werking van de halfgeleidergroep. Veel van deze processen moeten gericht lokaal en onafhankelijk van de ruimtelucht worden ontvochtigd. Met de adsorptiedrogers uit de TTR-serie is puntgerichte ontvochtiging realiseerbaar – o.a. door het gericht toevoeren van droge lucht via slangen.

De stationaire en mobiele adsorptiedrogers uit de TTR-serie zorgen altijd door een van drie varianten van het TTR-werkingsprincipe Voor een hoge ontvochtigingscapaciteit bij een tegelijk laag energieverbruik. Voor puntgerichte proces-klimaatbeheersing in de elektronica- en halfgeleiderindustrie zijn de mobiele adsorptiedrogers TTR 400 D en TTR 500 D zeer geschikt. Bovendien is het mogelijk om met onze montagetenten, in combinatie met luchtontvochtigers, gesloten klimaatzones te realiseren. Voor procesklimaatbeheersing in grotere ruimten of productiestraten, waar lage dauwpunten moeten worden bereikt, raden we u de stationaire adsorptiedrogers met het modelnummer TTR 800 tot en met 13500 aan. 

TTR 400 D en TTR 500 D bereiken extreem lage dauwpunten

De beide innovatieve adsorptiedrogers met de aanduiding "D" voor Duoventic-luchthoeveelheidsregeling, TTR 400 D en TTR 500 D, bereiken de hoogst mogelijke flexibiliteit bij het instellen van de benodigde droge luchthoeveelheid. In tegenstelling tot conventioneel ventilatiebedrijf kunnen met deze beide mobiele adsorptiedrogers tot 30 °C lagere dauwpunttemperaturen ten opzichte van de aangezogen proceslucht worden bereikt. Daardoor kunnen dauwpunten ook ver onder 0 °C en daardoor hogere drogingstoestanden en een duidelijk energie-efficiënt bedrijf worden bereikt! Lage dauwpunten onder het nulpunt, zijn bijvoorbeeld bij de tussenopslag van elektronische onderdelen in droogkasten noodzakelijk, voordat ze kunnen worden toegevoerd aan de productieprocessen. Een ander voorbeeld, waarbij extreem lage dauwpunten van ver onder -40 °C moeten worden bereikt, zijn kwaliteitborgingtestbanken bij de productie van hoogvermogenhalfgeleiders (IGBT's). Deze mogen ondanks de temperaturen ver onder nul niet bevriezen, dit lukt door extreme luchtontvochtiging.

Maak gebruik van onze Best-Practice-industrieservice

Maak gebruik van de Best-Practice-industrieservice van Trotec

Omdat elk industrieel bedrijf karakteristieke processen, installaties en ruimten heeft, vraagt ook elke luchtbehandelingsoplossing om een op de situatie toegespitste apparaatconfiguratie. Over het geheel genomen is het vaak lastig de gecombineerde effecten van luchtstromen, luchtvochtigheidsomstandigheden en temperatuurschommelingen op puur theoretische basis te berekenen, bijvoorbeeld bij sluizen of op transportroutes. Het gevolg: onnodige extra kosten door een te hoge berekende vraag of – nog erger – oplossingen die in de praktijk onvoldoende werken.

Op onze experts kunt u rekenen

Om de behoefte voor de industrie exact te kunnen berekenen en maatwerkconcepten te ontwikkelen voor de klimaatbeheersing, zijn ervaren klimaatbeheersingsspecialisten nodig. Vertrouw op ons team van experts en de dienstverlening van de industrieservice: we analyseren samen met u op locatie de individuele situatie, bepalen de specifieke apparaatbehoefte en werken een maatwerkprojectoplossing uit, tot en met het exact positioneren van de apparaten.

Onze industrie-adviseurs informeren u ook graag persoonlijk op tel.nr. +49 2452 962-777 over onze Best-Practice-industrieservice. Of u doet meteen een aanvraag met uw persoonlijke behoefte bij onze industrie-experts. Wij reageren snel!

Naar wens produceren wij ook maatwerk-adsorptiedrogers als speciale uitvoering

Wij produceren naar wens ook maatwerk-adsorptiedrogers als perfect aan uw eisen aangepaste speciale uitvoeringen “made in Germany”, bijvoorbeeld:

 • TTR-droogaggregaten in hygiëne-uitvoering
 • TTR-droogaggregaten voor LABS-vrije droge lucht
 • TTR-droogaggregaten met extreem laag dauwpunt

Maak gebruik van de mogelijkheid om speciale uitvoeringen met speciaal aangepaste componenten voor uw individuele behoefte in nauwe samenwerking met onze specialisten te laten ontwerpen, construeren en produceren: Hier ervaart u meer …

Luchtontvochtigers voor procesairconditioning in de elektronica- en halfgeleiderproductie

Verdere toepassingsvoorbeelden voor airconditioning

 • Archieven & musea

  Expositie of bewaring – voor privémusea of openbare musea, verzamelingen, bibliotheken of archieven geldt: Ruimteklimaat en luchtkwaliteit zijn de meest belangrijke factoren bij het behoud van uw museum- of depotstukken.

  Verdere informatie
 • Klimaatbeheersing in de pluimveehouderij

  Vanaf een temperatuur van 10 graden Celsius, nemen de legprestaties van de hennen aanzienlijk af. Ook bij het opfokken van kuikens, mogen de temperaturen in het koude jaargetijde niet teveel dalen. Want niet alle rassen zijn zo robuust dat ze een temperatuurval in de stal kunnen overleven. Daarom moeten boeren gerust zijn en een verwarmingssysteem achter de hand hebben, om hun dieren ook in de...

  Verdere informatie
 • Conditionering bij het invriezen

  Waar wordt ingevroren, stroomt water. Bij het invriezen van goederen speelt de luchtontvochtiging een grote rol bij de klimaatbeheersing. De Trotec Group levert de transport- en logistiekbranche krachtige industriële ontvochtigers voor deze taak. Bovendien kunt u vertrouwen op de berekeningen van onze klimaatspecialisten, die het ontwerp van u overnemen.

  Verdere informatie
 • Conditionering koellogistiek

  In de klimaatbeheersing voor de koellogistiek, wordt met luchtontvochtigers het dauwpunt verlaagd, zodat geen condenswater ontstaat. De Trotec Group levert u voor alle eisen geschikte apparaten. Er zijn mobiele en stationaire oplossingen met condens- of adsorptietechnologie beschikbaar.

  Verdere informatie
 • Proces-klimaatbeheersing in de industrie

  Bij de procesklimaatbeheersing in de industrie worden vaak concepten met stationaire, resp. mobiele luchtontvochtiging gebruikt. Vaak is lokaal binnen machines, installaties of individuele werkprocessen droge lucht noodzakelijk – constant en onafhankelijk van de omgevingscondities. Bij de Trotec Group vinden industriële klanten hiervoor krachtige adsorptiedrogers.

  Verdere informatie
 • Oplossingen voor noodkoeling

  Bij uitval van een stationair aircosysteem voor de koeling van bedrijfsruimten en industriële ruimten door een storing of een onverwacht lange onderhoudstijd, kunnen kostbare productieonderbrekingen het gevolg zijn. Met de mobiele airconditioners uit de PT-serie van TKL, kunt u bij een noodgeval snel voor een ononderbroken koudelevering zorgen.

  Verdere informatie
 • Oplossingen voor koeling bij evenementen

  Talrijke evenementen lokken vooral in het warme jaargetijde talrijke bezoekers naar feesttenten en hallen, in beurs- en vergadertenten of in sfeervolle locaties als oude industriële gebouwen. Maar hierbij moeten uw gasten evenals de medewerkers achter de coulissen in hun rust- en werkruimten, bijvoorbeeld voor techniek en catering, niet onverwacht aan het zweten raken.

  Verdere informatie