Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

 1. Toepassingen
 2. Opslag en logistiek ontvochtiging
 3. Constante houtvochtigheid in het houtmagazijn

Houtvochtigheid constant houden in het houtmagazijn

Luchtontvochtigers vormen de oplossing voor de kwaliteitsborging van hout

Condensdrogers of adsorptieprincipe? De industrie-service helpt u

Bij de opslag van hout vormt de benodigde constante houtvochtigheid van bijvoorbeeld minder dan 9 procent voor meubelhout een uitdaging: Zonder luchtontvochtigers zorgen seizoensgebonden temperatuurverschillen en schommelingen in de luchtvochtigheid dat de houtvochtigheid toeneemt. Dit heeft aanzienlijk negatieve gevolgen voor de houtkwaliteit – van problemen bij de verwerking tot het afkeuren van het hout.

De luchtvochtigheid in het houtmagazijn is de doorslaggevende factor voor een constante houtkwaliteit. Hiermee staat en valt de houtvochtigheid, want elk hygroscopisch materiaal zorgt voor een evenwicht met de omgevende luchtkwaliteit. Zo zal de temperatuur en de productvochtigheid van het magazijnhout zich aanpassen aan de lucht. De zogenaamde evenwichtstoestand is bereikt, als hout en lucht geen vochtigheid meer van elkaar opnemen. Voor de opslag van meubelhout betekent dit bijvoorbeeld dat de luchtvochtigheid onder 43 procent moet liggen, zodat de houtvochtigheid onder 9 procent blijft. Voor een gewenste houtvochtigheid van 11 procent, moet de luchtvochtigheid constant 55 procent zijn. Hierbij speelt de temperatuur geen rol. Het houtmagazijn heeft dus geen verwarmingssystemen nodig, maar uitsluitend luchtontvochtigers met betrouwbare meettechniek voor het constant regelen van de luchtvochtigheid.

Of luchtontvochtigers met een condensatie- of adsorptieprincipe geschikt zijn, is afhankelijk van verschillende factoren. Laat u zich adviseren: Bij de berekening van de capaciteit en keuze van de apparaten voor uw houtmagazijn, helpen onze adviseurs van de industrie-services u graag.

Adsorptie-luchtontvochtigers uit TTR-serie in het houtmagazijn

Beide luchtontvochtigerseries zijn geschikt voor de toepassing in het houtmagazijn: De grote stationaire adsorptiedrogers uit de TTR-serie werken ook bij temperaturen onder nul tot -20 °C betrouwbaar in grote hallen. De grootste luchtontvochtiger in deze serie, de TTR 13500, ontvochtigt bijvoorbeeld 13.300 kubieke meter lucht per uur. Bij deze omvangt kan de droge luchttoevoer via luchtslangen met plafonophanging gebeuren. De TTR-serie overtuigt met zeer stabiele silicagel-sorptierotoren en het TTR-werkingsprincipe. De monoventic-regelelektronica, een premium-ventilator, de geïntegreerde warmteterugwinning, evenals microprocessorbesturing met tekstdisplay en het energiemanagement zijn andere argumenten.

Alternatief: Industriële condensdrogers uit de DH-serie

Naast de adsorptie-ontvochtigers uit de TTR-serie, zijn de stationaire DH-condensdrogers geschikt voor de luchtontvochtiging in het houtmagazijn. Ook hier heeft de grootste, de DH 160 met 2.200 kubieke meter lucht per uur vrijwel dezelfde capaciteit als het vergelijkbare TTR-apparaat. Deze luchtontvochtigers met hoogwaardige en zeer bestendige componenten, zijn geschikt voor permanent ontvochtigingsbedrijf in een houtmagazijn. Omdat ze volgens het condensatieprincipe werken, onderscheiden de DH-apparaten zich niet alleen door een zeer hoge ontvochtigingscapaciteit, maar zijn ze bovendien ook zeer economisch tijdens bedrijf.

Dataloggers waarborgen het constant houden van luchtvochtigheid en houtvochtigheid

Om de luchtvochtigheid in een houtmagazijn voor meubelhout constant op 40 procent te houden, zodat de houtvochtigheid onder 9 procent blijft, is betrouwbare meettechniek noodzakelijk. Zo bieden de in Duitsland geproduceerde dataloggers uit de MultiMeasure-Professional-serie, DL200H of DL200X, talrijke mogelijkheden voor tegen manipulaties beveiligde meting gedurende lange perioden. Met deze dataloggers waarborgt u de gelijkblijvende kwaliteit van het hout tot de levering.

Naar wens produceren wij ook maatwerk-adsorptiedrogers als speciale uitvoering

Wij produceren naar wens ook maatwerk-adsorptiedrogers als perfect aan uw eisen aangepaste speciale uitvoeringen “made in Germany”, bijvoorbeeld:

 • TTR-droogaggregaten in hygiëne-uitvoering
 • TTR-droogaggregaten voor LABS-vrije droge lucht
 • TTR-droogaggregaten met extreem laag dauwpunt

Maak gebruik van de mogelijkheid om speciale uitvoeringen met speciaal aangepaste componenten voor uw individuele behoefte in nauwe samenwerking met onze specialisten te laten ontwerpen, construeren en produceren: Hier ervaart u meer …

Meer oplossingen

Andere toepassingsvoorbeelden voor luchtontvochtiging

 • Ontvochtiging & luchtreiniging magazijn

  Voor de luchtontvochtiging biedt Trotec Group verschillende oplossingen – van gesloten condensatieluchtontvochtigers uit de DH-serie tot de adsorptiedrogers uit de TTR-serie. Beide zijn er in een mobiele en stationaire uitvoeringen. Bij ons vindt u voor elk goederenmagazijn, resp. verzendingsmagazijn de juiste ontvochtigingstechniek. Innovatieve meetapparaten en dataloggers ronden het...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in het meststoffenmagazijn

  De productie van hygroscopische stoffen in de chemische industrie, vraagt om fijngevoeligheid. Want deze stoffen houden van water en nemen maar al te graag de vochtigheid uit de omgevingslucht op. En dit kan ernstige economische gevolgen hebben. Door de binding van water verkleeft en klontert het materiaal en wordt in het slechtste geval onbruikbaar. Bijvoorbeeld meststoffen. Heerst in het...

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging in het windenergie-onderdelenmagazijn

  In de bouwfase van een windkrachtinstallatie liggen de installatieonderdelen vaak maandenlang in zeer grote magazijnen, zoals hallen of tijdelijke tentenkampen, gereed voor montage op locatie. Om opslagschade door corrosie en vorst te voorkomen, is een doordacht systeem voor vochtregeling noodzakelijk.

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging in brandweergarages

  Een probleemloze beschermende uitrusting en perfect werkende apparaten, zijn absoluut noodzakelijk bij de inzet van de brandweer en hulpdiensten voor technische assistentie. Beschermende pakken, slangen en pijpen, moet absoluut lekdicht zijn. Gereedschappen zoals spreidtangen en boutscharen moeten in een onberispelijke toestand zijn, evenals technische apparaten, zoals ventilatoren met een hoge...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in de droogruimte

  Bij de productie van elektronica en halfgeleiders kan luchtvochtigheid tot elektrische oplading leiden. Daarom vinden gevoelige verwerkingsstappen plaats in cleanrooms en droogruimten. Voor deze hoge eisen bij de luchtontvochtiging zijn de mobiele adsorptiedrogers uit de TTR-serie ideaal.

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in scheepslaadruimen

  Tegen schimmel, kiemvorming en corrosie bij transportgoed en het schip, helpt slechts één ding: de laadruimen voorzien van constante droge lucht met een op de lading afgestemde luchtvochtigheid. Dit lukt betrouwbaar met een professioneel ontworpen systeem voor luchtontvochtiging.

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging printmagazijn

  Bij de opslag van printplaten kan luchtvochtigheid tot elektrische oplading en patinavorming, resp. corrosie leiden. Geschikt voor de luchtontvochtiging in het printmagazijn zijn de mobiele adsorptiedrogers uit de TTR-serie – net als voor andere afdelingen bij de elektronica- en halfgeleiderproductie.

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging verzending & transport

  Zowel in de chemische als farmaceutische branche wordt hygroscopisch bulkgoed in silo's en bij het transport in gevaar gebracht door luchtvochtigheid. Ook bij de productie blijft vocht een probleem, want de producten worden meestal in gevoelige kartonnen verpakkingen met papieren bijlagen verpakt. Professionele luchtontvochtiging speelt dus in het magazijn, bij verzending en transport een...

  Verdere informatie
 • Opslag met droge lucht

  De eisen aan een opslag met droge lucht zijn in vele branches hetzelfde: Bacteriegroei bij levensmiddelen, klonteren van poeders en corrosie van metalen onderdelen, worden voorkomen als de relatieve luchtvochtigheid constant onder 50% wordt gehouden. Als bescherming tegen schimmel is 70% al voldoende. Met de luchtontvochtigers uit de TTR-serie, evenals geschikte data loggers, zijn systemen voor...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in de wijnkelder

  De verschillende temperaturen waarbij de wijn gist, stelt de wijnbouwer doorgaans in via de thermostaten, die zijn ingebouwd in de tanks. Maar ook het toepassen van luchtontvochtigers is onvermijdelijk. Bij een lage luchtvochtigheid kunnen vooral rode wijnen zich het best ontwikkelen. Bovendien gaat een droogapparaat gericht te werk tegen condens. Trotec heeft een serie krachtige droogapparaten in...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging bij de opslag van ruwe tabak

  De veredeling van ruwe tabak geldt als hoge kunst. Op grote afstand van de grote tabaksindustrie worden in kleinere fabrieken bijzondere melanges met de meest uiteenlopende aroma’s geproduceerd. Maar ook hier moeten de bedrijven doorgaans de ruwe tabak, die uit verre streken van de aarde komen, per containerlading inkopen. En omdat de waren meestal niet in een keer wordt verwerkt, moeten de...

  Verdere informatie
 • Tapijtreiniging - luchtontvochtiging in de droogruimte

  Des te belangrijker bij de reiniging van de tapijten is dat het reinigings- en droogproces is afgestemd op de individuele vezels en materiaaleigenschappen van de tapijten. Een verkeerde droogtemperatuur kan het materiaal al aantasten.

  Verdere informatie