Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

 1. Toepassingen
 2. Voedselontvochtiging
 3. Ontvochtiging bij het rijpen van vlees

Voor een veeleisende smaak: Ontvochtiging bij het rijpen van vlees

Voor optimale rijpcondities bij de productie van dry aged beef zorgen de hoogwaardige luchtontvochtigers van Trotec.

De droge rijping, het zogenaamde dry aging, van vlees is een kunst op zich. Vleesliefhebbers weten het uitgebreide en tijdrovende proces bij de productie van dit bijzondere rundvlees te waarderen. Niet voor niets geldt het dry aged beef als de beste steaksoort ter wereld. Voor de productie is niet alleen de beste rundvleeskwaliteit vereist. Ook een optimale technische uitrusting van de rijpkamers is absoluut noodzakelijk. Specialisten letten uiterst nauwkeurig op het handhaven van de voorgeschreven klimatologische omstandigheden. De hoogwaardige luchtontvochtigers van Trotec leveren een waardevolle bijdrage aan dit proces. Het handhaven van constante luchtvochtigheidscondities is het alfa en omega bij dry aging van vlees, hiervoor zeer geschikt zijn de mobiele en de stationaire adsorptiedrogers van Trotec. De beste techniek voor een zeer veeleisende en aangename smaak.

Wordt in de culinaire wereld gesproken over dry aged beef, loopt bij elke kenner het water in de mond. Het droog opgehangen rundvlees levert steaks, die als de beste ter wereld gelden. Het productieproces, de dry aging, is het oudste proces bij het rijpen van vlees. Hierbij wordt het runvlees aan het bot dagenlang bij een gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid opgehangen. De culinaire liefhebber verwacht de hoogste kwaliteit, uiteindelijk wordt een uitzonderlijk hoge prijs betaald voor het product. Voor de fabrikant betekent dit de betreffende fijngevoeligheid bij de keuze van het vlees en bij de technische uitrusting van de rijpruimten.

Voldoen aan hoge eisen

Steeds meer vleesproducenten nemen de droge rijping van rundvlees op in hun concept, om te kunnen voldoen aan deze exclusieve vraag van de klant. Hierbij weten ze: Vooral de rijpcondities moeten kloppen. Dit betekent bij dry aged droge rijping, dat de temperatuur rond het vriespunt ligt en luchtvochtigheid constant 60 procent moet zijn. Het rundvlees wordt op het bot gerijpt: Ribeye en rosbief tussen 21 en 28 dagen, filet zeven dagen. Tijdens de droge rijping verliest het vlees tot wel 40 procent aan gewicht en de buitenste laag wordt zwart en schimmelig. Binnenin ligt het waardevolle vlees met de exquise smaak, dat de slager eruit moet snijden.

TROTEC CASE STUDY: Perfect klimaat in koele rijpingskamers

TROTEC CASE STUDY:
Perfect klimaat in koele rijpingskamers

Het Spaanse bedrijf "Antonio Álvarez Jamones" vertrouwt op de ontvochtiger DH 160 ES van Trotec om optimale klimatologische omstandigheden tijdens het rijpingsproces te garanderen - voor exquise hamspecialiteiten van de belangrijkste kwaliteit.

Naar het pdf-document

De beste techniek voor optimale rijpingscondities  

Het rundvlees verliest bij de droge rijping circa een derde van het gewicht. Dit ligt aan het verlies van de vleessappen, dat wordt gestimuleerd door de lage luchtvochtigheid. Om dit proces niet aan het toeval over te laten, is krachtige en vooral betrouwbare ontvochtigingstechniek noodzakelijk. Trotec biedt hiervoor de optimale uitrusting – met de mobiele TTR-droogaggregaten en de stationaire luchtontvochtigers uit de TTR-serie. De vleesproducenten en ook de klanten kunnen honderdprocent vertrouwen op deze beproefde techniek!  

Krachtig voor een constante luchtvochtigheid

De hoogwaardige luchtontvochtigers garanderen een gesloten droogsysteem, hetgeen het aroma van het vlees en de bijzondere kwaliteit waarborgt. Ze werken volgens het condensatieprincipe en bieden zelfs bij lage omgevingstemperaturen een zeer hoge ontvochtigingscapaciteit. Onderhoudsarm, krachtig en voordelig in gebruik: Ook dat zijn attributen waarmee de TTR droogaggregaten schitteren. Bovendien zijn ze, dankzij het omvangrijke assortiment aan optionele uitrusting, zeer goed uitgerust voor alle eisen.

Techniek voor hoge eisen

Het maakt niet uit, als mobiel apparaat of als model voor stationair gebruik: De adsorptiedrogers uit de TTR-serie van Trotec garanderen de hoogst mogelijke ontvochtigingscapaciteit. De droge luchthoeveelheid kan traploos worden geregeld en de klimaatwaarden worden met een druk op de knop bereikt. Door de interne warmteterugwinning en de hoge belastbaarheid van de sorptierotoren, behoren de luchtontvochtigers uit de TTR-serie tot de meest voordelige in hun soort. Alle droogaggregaten uit de TTR-serie zijn volledig volgens de hoogste kwaliteitseisen in Duitsland ontwikkeld en geproduceerd.

De compacte, mobiele luchtontvochtiger TTR 200 bereikt al een droge luchthoeveelheid van maximaal 120 m³/uur. De sterke permanente drogers zijn betrouwbare partners bij de luchtdroging, van de TTR 800, het compacte, krachtige droogaggregaat met een ontvochtigingscapaciteit van 132 kg/24 h en een luchthoeveelheid van 1000 m³/h , tot de TTR 13500 met een maximale ontvochtigingscapaciteit van 74,6 kg/h.

De voordelen van de luchtontvochtiging bij de droge rijping van vlees

 • nauwkeurige luchtdroging in professionele kwaliteit “Made in Germany”
 • besparende droging voor het waarborgen van aroma en kwaliteit
 • al seriematig uitgerust met veelzijdige functies en een omvangrijke uitrusting
 • krachtige en robuuste modellen voor stationair of mobiel gebruik
 • onderhoudsarme en ruimtebesparende constructie 
 • de beste prijs-/prestatieverhouding    

Trotec realiseert op aanvraag ook speciale uitvoeringen als maatwerkoplossing!

Altijd oog voor het klimaat

Om op zeker te gaan bij het handhaven van alle parameters, loont een meer nauwkeurige blik. Trotec biedt dit met de klimaatmeetapparaten T210 en T260. Dankzij het nauwkeurige sensorsysteem van de apparaten, kunnen lucht- en dauwpunttemperatuur, evenals relatieve, absolute en specifieke luchtvochtigheid snel en eenvoudig worden bepaald. De waarden kunnen dankzij de meegeleverde software MultiMeasure Studio via een USB-verbinding worden geanalyseerd en gedocumenteerd. Ook de klimaatgegevensloggers uit de DL-serie van Trotec leveren geen half werk bij de bewaking van het klimaat. Bij de nauwkeurig geregistreerde informatie over luchttemperatuur en -vochtigheid wordt ook de actuele luchtdruk opgenomen.

Meer oplossingen

Maak gebruik van onze Best-Practice-industrieservice

Maak gebruik van de Best-Practice-industrieservice van Trotec

Omdat elk industrieel bedrijf karakteristieke processen, installaties en ruimten heeft, vraagt ook elke luchtbehandelingsoplossing om een op de situatie toegespitste apparaatconfiguratie. Over het geheel genomen is het vaak lastig de gecombineerde effecten van luchtstromen, luchtvochtigheidsomstandigheden en temperatuurschommelingen op puur theoretische basis te berekenen, bijvoorbeeld bij sluizen of op transportroutes. Het gevolg: onnodige extra kosten door een te hoge berekende vraag of – nog erger – oplossingen die in de praktijk onvoldoende werken.

Op onze experts kunt u rekenen

Om de behoefte voor de industrie exact te kunnen berekenen en maatwerkconcepten te ontwikkelen voor de klimaatbeheersing, zijn ervaren klimaatbeheersingsspecialisten nodig. Vertrouw op ons team van experts en de dienstverlening van de industrieservice: we analyseren samen met u op locatie de individuele situatie, bepalen de specifieke apparaatbehoefte en werken een maatwerkprojectoplossing uit, tot en met het exact positioneren van de apparaten.

Onze industrie-adviseurs informeren u ook graag persoonlijk op tel.nr. +49 2452 962-777 over onze Best-Practice-industrieservice. Of u doet meteen een aanvraag met uw persoonlijke behoefte bij onze industrie-experts. Wij reageren snel!

Naar wens produceren wij ook maatwerk-adsorptiedrogers als speciale uitvoering

Wij produceren naar wens ook maatwerk-adsorptiedrogers als perfect aan uw eisen aangepaste speciale uitvoeringen “made in Germany”, bijvoorbeeld:

 • TTR-droogaggregaten in hygiëne-uitvoering
 • TTR-droogaggregaten voor LABS-vrije droge lucht
 • TTR-droogaggregaten met extreem laag dauwpunt

Maak gebruik van de mogelijkheid om speciale uitvoeringen met speciaal aangepaste componenten voor uw individuele behoefte in nauwe samenwerking met onze specialisten te laten ontwerpen, construeren en produceren: Hier ervaart u meer …

Andere toepassingsvoorbeelden voor luchtontvochtiging

 • Ontvochtiging bij afvullen & verpakken

  Bij de chemische en farmaceutische productie moet de luchtvochtigheid bij het afvullen en verpakken exact worden geregeld. Want de schade zou enorm zijn als de hygroscopische producten klonteren, verkleven en hun houdbaarheid wordt verminderd. Met onze adsorptiedrogers is een optimale klimaatbeheersing voor deze processen mogelijk.

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging in de Vleesverwerkende industrie

  Vooral bij de vleesverwerking en worstproductie komt een optimale hygiëne op de eerste plaats. Want alleen zo kan een goede kwaliteit van de producten worden gegarandeerd. Bij de omgang met vlees gelden daarom strenge eisen aan de hygiëne – vooral in de koelzones, waar de het vlees wordt verwerkt. Maar daar loeren door de lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid de grootste gevaren:...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in de varkenshouderij

  Een te hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen zijn beslist geen aangename klimatologische omstandigheden voor de varkens die worden gehouden in bedrijven. Opfokken of afmesten: Het vee heeft doorlopend een optimaal klimaat nodig om gezond en productief te zijn. Het gebruik van professionele luchtontvochtigers zorgt voor aangename temperaturen en een betere luchtkwaliteit, waardoor het welzijn...

  Verdere informatie
 • Vochtregeling in de kaasmakerij

  Het belangrijkste proces bij het maken van kazen is de rijping van de jonge kaas. Bij zachte kaas duurt het rijpingsproces meerdere dagen of zelfs weken. Bij snijkaas en harde kaas, kan de rijping meerdere maanden tot jaren duren. Hierbij speelt het klimaat in de kaasrijperij een doorslaggevende rol bij de ontwikkeling van de kaas en de borging van de productkwaliteit. Doorgaans ligt de...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochting bij de productie van zoetwaren

  Luchtontvochtigers horen als onderdeel van de kwaliteitsborging in elke zoetwaren- en chocoladefabriek: Binnen de gehele productieketen zorgen de apparaten voor droge omgevingslucht. Daarbij kunnen alle productiestappen en ruimtegrootten worden uitgerust met systemen voor luchtontvochtiging, inclusief de betreffende meettechniek. Branchespecifieke problemen worden zo voorkomen.

  Verdere informatie
 • Diepvriestunnels en diepvriesmagazijnen

  De levensmiddelenindustrie wordt geconfronteerd met een paradox: Water transformeren naar ijs is enerzijds het doel en de zin van de diepvriestunnels en diepvriesmagazijnen. En anderzijds is ijsvorming hier een groot probleem. Door ijs, rijp en mist in de gekoelde infrastructuur van de productie, ontstaan daar kostbare ongelukken en storingen, tot het uitvallen van de productie. Extra opgestelde...

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging in de supermarkt

  In supermarkten zijn verschillende afdelingen, die verschillende klimatologische omstandigheden vragen. Bijvoorbeeld de versafdeling met fruit en groente, die permanent moet worden gekoeld, om de producten zo vers mogelijk te houden. Bij de versvitrines met vlees, het koel- en vriesassortiment, wordt het nog kouder tot ijzig. Voor een optimale, effectieve klimaatbeheersing, is bij deze veelvoud...

  Verdere informatie
 • Klimaatgeoptimaliseerde cannabisproductie

  Met de wereldwijd toenemende cannabis-legalisatie, heeft naast de klassieke teelt in de buitenlucht ook 'Indoor Growing' als tweede teeltmethode terrein gewonnen, dit om de opbrengst onafhankelijk van de wisselende klimatologische omstandigheden in de buitenlucht maximaal te vergroten. De binnenteelt in speciale aanbouwhallen/kassen, evenals het droogproces na de oogst, stellen echter hoge eisen...

  Verdere informatie
 • Vertical farming & indoor gardening met hydroponie

  Volgens de prognose van de Verenigde Naties zullen er in het jaar 2050 bijna 10 miljard mensen op de aarde leven – driekwart hiervan in stedelijke omgevingen. Sinds enkele tientallen jaren worden steden steeds groter en groeit de bevolkingsdichtheid onophoudelijk. Hierdoor worden stedelijke omgevingen steeds verder uitgebreid en wordt waardevol akkerland verslonden. Daar komt vaak nog bij dat...

  Verdere informatie