Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

 1. Toepassingen
 2. Meettechniek
 3. Lokaliseren va lagerschade en scheuren in wielen

LD6000 – leidingdetector toegepast voor de spoorwegen

Met geluidstechniek kan lagerschade aan de wielstellen worden opgespoord

De LD6000 is een frequentieanalyse-set voor het akoestisch lokaliseren van leidingen. Het apparaat kan echter veel meer betekenen voor de veiligheidstechnici in de spoorwegbranche: Hiermee kan bijvoorbeeld lagerschade aan de wielen worden opgespoord. "Luistertechniek" heet dit effectieve proces.

Oorspronkelijk werd de combi-detector LD6000 ontwikkeld voor lekdetectie en leidinglokalisatie en heeft zich veelvuldig bewezen bij deze toepassingen. Zo kunnen met de frequentieanalyse-set talrijke akoestische processen worden uitgevoerd – van leidingtrajectbepaling, het inkaderen van lekkages tot zeer snelle puntlokalisatie dankzij de smart-functie. Dit waarborgt niet alleen nauwkeurig lekdetectie in veelvertakte leidingnetten, maar met het waterstofmeetproces zeer economische controleprocessen. Zeer hoogwaardige microfoons uit Duitse productie, maken het registreren en daarna verwerken van de signalen mogelijk. Een iets minder bekende toepassingsmogelijkheid is de materiaalbeproeving bij de wielen van treinen, bijvoorbeeld de ICE. 

Materiaalbeproeving: Luistertechniek bij wielstelcontrole

De frequentieanalyse die geluidsgolfinformatie geeft over de toestand van het materiaal, is hierbij zeer nuttig – een materiaalbreuk klinkt anders dan een gesloten oppervlak. Het technische werkingsprincipe van de LD6000 berust op versterking van het door de trillingssensoren opgenomen geluid, waarvan de frequenties op het kleurendisplay met een hogeresolutie en touchscreen-functie zichtbaar worden gemaakt. Hierbij zijn vooral de functies als filters, niveauwaardenopslag, minimaal niveau, analyse en een geluiddichte koptelefoon van belang. Bij de LD6000 zijn alle filters en parameters vrij configureerbaar. De praktische werkwijze is eenvoudig: De geluidsniveaus op verschillende meetpunten op het wielstel worden met elkaar vergeleken en er wordt gezocht naar afwijkingen. Hierbij is het uitgangspunt dat zich bij de "luidste" meetpositie ook de materiaalverstoring bevindt. Zo biedt luistertechniek een eenvoudige en veilige mogelijkheid voor het opsporen van schade aan de wielen van treinen en ongevallen te voorkomen.

Meer oplossingen

 Serie-uitrusting

 optioneel verkrijgbaar

 niet beschikbaar

Verdere toepassingsvoorbeelden voor meettechniek op het gebied van thermografie

 • Lekdichtheidscontrole voor zwemvesten en overlevingspakken

  Bij de lekdichtheidscontrole van overlevingspakken, zwemvesten, duikuitrustingen en beschermingspakken is er nu 100% veiligheid, want minder betekent: helemaal geen. Keuringsbedrijven die zijn gespecialiseerd in dergelijke beschermende kleding, vertrouwen daarom op een veilig meetapparaat volgens het tracergas-proces. De LD6000 is een dergelijk meetapparaat.

  Verdere informatie
 • UV-lampen voor SelectaDNA bij politie-inzet

  De politie raadt sinds enkele jaren steeds vaker aan waardevolle goederen te markeren met kunstmatig DNA, zoals SelectaDNA. Bij een inbraak kan dergelijk gemarkeerd gestolen goed snel worden toegewezen aan de bezitter. Bovendien schrikken stickers met een waarschuwing voor kunstmatig DNA inbrekers af. Het aantal inbraken daalt, het aantal opgeloste zaken neemt toe. Met een UV-lamp wordt de...

  Verdere informatie