1. Toepassingen
 2. Meettechniek
 3. UV-lampen voor SelectaDNA bij politie-inzet

Bij inzet door de politie: UV-lampen

Dankzij kunstmatig DNA kan gestolen goed met UV-licht worden geïdentificeerd

De politie raadt sinds enkele jaren steeds vaker aan waardevolle goederen te markeren met kunstmatig DNA, zoals SelectaDNA. Bij een inbraak kan dergelijk gemarkeerd gestolen goed snel worden toegewezen aan de bezitter. Bovendien schrikken stickers met een waarschuwing voor kunstmatig DNA inbrekers af. Het aantal inbraken daalt, het aantal opgeloste zaken neemt toe. Met een UV-lamp wordt de markering zichtbaar.

Kunstmatig DNA, zoals SelectaDNA, waarmee de politie in Bremen werkt, functioneert volgens een eenvoudig principe: De koper ontvangt een in de handel verkrijgbaar markeringskit met de kunstmatige DNA-substantie. Deze wordt met een kwast of als spray opgebracht op waardevolle zaken, zoals een auto, fiets, de laptop, bankbiljetten of de sieradendoos. SelectaDNA is voor de dief in eerste instantie onzichtbaar en wordt met een speciale UV-lamp zichtbaar gemaakt bij het vinden van gestolen goed. Elke DNA-kit toont onder UV-licht een individuele code, waarmee de rechtmatige eigenaar via een database van de politie kan worden geïdentificeerd.

Afschrikwekkend: DNA-stickers zorgen voor een daling van het aantal inbraken

Daarnaast hebben stickers met een verwijzing naar het kunstmatige DNA een aantoonbaar afschrikkende werking. Daar waar ze worden gebruikt, daalt het aantal inbraken aanzienlijk – tot in de dubbele cijfers.

De UV-lamp toont de DNA-code op gestolen goed

Kunstmatige DNA voor het verlagen van het aantal diefstaldelicten is niet alleen bij privéwoningen effectief: Ook winkeleigenaren kunnen met spray-inrichtigen in de ingang werken, die bij een inbraak worden geactiveerd en de dief zo markeren. En zelfs de Duitse spoorwegen markeert met SelectaDNA intussen koperen buizen en koperleidingen voor diefstalpreventie. Bij een diefstal, resp. als de politie met verdachte objecten wordt geconfronteerd, maakt een UV-lamp de markering op het gestolen goed zichtbaar. De beide UV-A-handlampen uit het Trotec-programma, die worden gebruikt voor lekdetectie, zijn ook zeer geschikt voor politie-inzet.

UV-Torchlight en UV-TrackMaster – twee praktische hulpen voor de politie

Geschikt als politie-uitrusting, afhankelijk van de inzet, de kleinere UV-handlamp UV‑Torchlight 15F of de grotere uitvoering UV-TrackMaster. Beide zijn accu-apparaten. De eerste kan door z'n gewicht van 230 gram eenvoudig meenemen in elke jaszak, de 780 gram zware UV-Trackmaster kan beter in de politiewagen wachten op politie-inzet. Dan blinkt hij echter uit door met excellente prestaties: Deze UV-lamp met ergonomisch gevormde pistoolgreep is speciaal ontworpen voor het belichten van grote oppervlakken. Dus ideaal voor het effectief controleren van parkeerplaatsen, vrachtwagens en hallen met gestolen goed op kunstmatig DNA. De UV-TrackMaster is al direct na het inschakelen klaar voor de inzet en onafhankelijk van magneetvelden. Hij heeft een gebruiksduur van circa. 1,5 uur. Bij politiewerk met kunstmatig DNA, zoals SelectaDNA, overtuigt de UV-lamp door z'n hoge UV-A-stralingssterkte. Zo zijn ook de meest geringe lichtsporen bij daglicht en op grotere afstand duidelijk zichtbaar. Geheel zonder verduisteringsmaatregelen of klimpartijen van politiemensen.

UV‑Torchlight 15F – de zaklamp met punt- en vloedlichtfunctie

De kleine UV-lamp UV‑Torchlight 15F is zeer geschikt als aanvulling of voorhoede van de grote UV-lamp: Als handzame zaklamp is hij altijd direct door een persoon in de zak mee te nemen en direct beschikbaar voor een snelle DNA-check. De metalen behuizing is robuust en de gebruiksduur is meer dan 2 uur. Hun hoge flexibiliteit bij de verlichting maakt de UV‑Torchlight 15F tot een universeel inzetbare lichtspoordetector voor de onderzoektaken in combinatie met kunstmatig DNA bij de politie. Dankzij de hoge puntlicht-stralingssterkte van deze UV-lamp, wordt een zeer grote fluorescentie-stimulatie bereikt. Hierdoor zijn – net als bij de grotere UV-Trackmaster – zelfs de kleinste lichtsporen bij daglicht duidelijk zichtbaar. In vergelijking met klassieke UV-zaklampen, kan de UV‑Torchlight 15F niet alleen worden gebruikt voor puntverlichting: Een geïntegreerde focusstelring maakt het flexibel traploos regelen van de UV-A-stralenbundel mogelijk van punt- tot vloedverlichting. Deze variabele brandpuntinstelling, maakt een zeer breed toepassingsgebied mogelijk voor de UV‑Torchlight 15F – en kwalificeert deze zich zo vooral voor politiewerk met kunstmatig DNA.

UV-lampen voor SelectaDNA bij politie-inzet

 Serie-uitrusting

 optioneel verkrijgbaar

 niet beschikbaar

Verdere toepassingsvoorbeelden voor meettechniek op het gebied van thermografie

 • Lekdichtheidscontrole voor zwemvesten en overlevingspakken

  Bij de lekdichtheidscontrole van overlevingspakken, zwemvesten, duikuitrustingen en beschermingspakken is er nu 100% veiligheid, want minder betekent: helemaal geen. Keuringsbedrijven die zijn gespecialiseerd in dergelijke beschermende kleding, vertrouwen daarom op een veilig meetapparaat volgens het tracergas-proces. De LD6000 is een dergelijk meetapparaat.

  Verdere informatie
 • Lokaliseren va lagerschade en scheuren in wielen

  De LD6000 is een frequentieanalyse-set voor het akoestisch lokaliseren van leidingen. Het apparaat kan echter veel meer betekenen voor de veiligheidstechnici in de spoorwegbranche: Hiermee kan bijvoorbeeld lagerschade aan de wielen worden opgespoord. "Luistertechniek" heet dit effectieve proces.

  Verdere informatie