Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

 1. Toepassingen
 2. Opslag en logistiek ontvochtiging
 3. Luchtontvochtiging in de wijnkelder

Borgt edele drank: Luchtontvochtiging in de wijnkelder

Bij de productie van wijn moeten de klimaatwaarden in de keldergewelven optimaal zijn. Uiteindelijk moeten de edele drank de beste omstandigheden worden geboden bij het rijpingsproces en bij de ontwikkeling in de wijnvaten.

Een betrouwbare partner bij gisting en ontwikkeling: de stationaire allrounders

De verschillende temperaturen waarbij de wijn gist, stelt de wijnbouwer doorgaans in via de thermostaten, die zijn ingebouwd in de tanks. Maar ook het toepassen van luchtontvochtigers is onvermijdelijk. Bij een lage luchtvochtigheid kunnen vooral rode wijnen zich het best ontwikkelen. Bovendien gaat een droogapparaat gericht te werk tegen condens. Trotec heeft een serie krachtige droogapparaten in het programma, die kunnen worden ingezet voor de meest uiteenlopende behoeften. Vooral de mobiele luchtontvochtigers uit de TTK-S-serie en de stationaire oplossingen uit de DH-VPR+-serie zijn krachtige hulpen op een wijngoed. Een plus: Ze zorgen daarnaast voor de beste omstandigheden bij de etikettering en het verpakken van de flessen en zorgen dat de kelder na een reiniging snel weer klaar is voor gebruik.

Een perfecte wijnrank, een zorgvuldige verwerking en gevoel voor finesse, vormen de basis voor de productie van de beste wijnen. Daarnaast komt het aan op de klimaatwaarden in de wijnkelder. Want alleen bij exact ingestelde temperaturen en een constante luchtvochtigheid, kunnen de wijnen zich optimaal ontwikkelen en een uitstekende kwaliteit bereiken. Daarom gaan steeds meer producenten en vakkundige wijnbouwers voor de toepassing van luchtontvochtigers – en dat bij voorkeur gedurende het totale productieproces. Want in alle omgevingen mogen de vochtigheidswaarden niet te hoog zijn. Dit geldt ook voor ruimten waarin de gistingstanks staan, voor de gewelven waar de edele drank in vaten rijpt, voor het gedeelte waar de etikettering van de flessen plaatsvindt en ook voor de opslag. Want vooral in keldergewelfen is de luchtvochtigheid doorgaans zeer hoog. En dat bevordert condens, schimmel- en kiemvorming en muffe geuren, die kunnen overslaan naar de wijnen, en slechte werkomstandigheden door gladde vloeren.

Elke goede wijn heeft z'n eisen. Dit geldt voor witte wijnen, maar vooral voor rode wijnen. Daarom vraagt elke soort om een eigen temperatuur, waarbij de gisting optimaal is. Hiervoor gebruiken wijnbouwers graag temperatuurgeregelde tanks. Zo krijgt elke wijn het verdiende klimaat. Maar vooral als de witte wijnen, die van nature koeler gisten, vroeger worden afgevuld en de overgebleven rode wijnen een temperatuurverhoging krijgen, dreigt een enorme condensvorming. Wie hier geen maatregelen tegen neemt, riskeert niet alleen schade aan de tanks, maar ook schimmel en kiemvorming in de gewelven.

Duurzame oplossing

Om perfect het hoofd te bieden aan het steeds weer terugkerende afvulproces, is een permanente oplossing van de ontvochtiging van de kelderlucht noodzakelijk. De stationaire drogers met een hoge capaciteit uit de DH-VPR-serie, zijn hierbij hulpen uit de topklasse. Ze bieden een effectieve bescherming voor waardevolle, van techniek voorziene tanks en voor het kostbare inwendige leven van de wijnvaten. Want ook bij de ontwikkeling van een gegiste wijn in de eikenhouten vaten moet de luchtvochtigheid gericht worden verlaagd. Alleen zo kan de wijn watermoleculen door het hout afgeven aan de lucht en bij het bewust navullen van de vaten een hoge consistentie ontwikkelen. Met een ontvochtigingscapaciteit van meer dan 50 liter per dag, beschermt bijvoorbeeld de luchtontvochtiger DH 30 VPR+ van Trotec de witte en rode schatten, die zijn opgeslagen in de vaten – en dit met bijzondere finesse. Want veel modellen uit de DH-VPR-serie zijn voorbereid voor wandmontage en het elegante design is verkrijgbaar in verschillende kleur- en materiaalvarianten. Voor veeleisende toepassingen, zelfs bij lage temperaturen!

De mobiele hulpen uit de TTK-S-serie: altijd daar, waar vocht het werk hindert

Zijn de rijke wijnen na een geslaagde ontwikkeling afgevuld in de flessen, wordt weer om de nodige finesse gevraagd. Want edele wijn verdient een perfect uiterlijk. Iedereen weet dat vooral de moderne zelfklevende etiketten slecht hechten op vochtig glas. In het ergste geval laten ze gelijk los. Om te zorgen dat flessen niet omslachtig met de hand te hoeven worden voorbereid voor de etikettering, is ook hier het gebruik van luchtontvochtigers geld waard.

In een handomdraai de best mogelijke omstandigheden

Voor de etikettering kan een mobiele luchtontvochtiger worden toegepast, die in een mum van tijd de best mogelijke omstandigheden schept. De modellen uit de TTK-S-luchtontvochtiger-serie van Trotec, zoals de TTK 355 S met z'n 1,07 kW sterke compressor, zijn ontworpen voor wisselend gebruik onder zware omstandigheden en zijn daarom echte allround-talenten bij de wijnproductie. Ook bij de opslag van wijndozen bewijzen ze goede diensten en beschermen ze tegen week worden en schimmelvorming. Naast de hoge capaciteit en de uiterst robuuste productie, onderscheiden ze zich vooral door een lange levensduur. Daarom zijn ze ook zeer geschikt voor het drogen van de gewelven na elke reiniging. Zo kan de gereinigde kelder binnen de kortst mogelijke tijd weer veilig worden betreden. Dankzij de praktische rollen en de compacte behuizing, kunnen de krachtpakketten probleemloos op elke plek in de wijnkelder worden gestationeerd – altijd daar, waar een krachtige luchtontvochtiger nodig is.

Geborgde kwaliteit, door geregelde verlaging van de vochtigheid

Bedenk wel: Het verlagen van de luchtvochtigheid in de gewelven is onontbeerlijk voor de kwaliteit van uw wijn. Maar een te hoge luchtvochtigheid is eveneens schadelijk. Zou het water uit de wijn, opgeslagen in houten vaten, te snel verdampen, zou het zuuraandeel te hoog worden. Ook bij opslag van de wijnen moet u letten op een uitgebalanceerde verlaging van de luchtvochtigheid. Anders kunnen kurken uitdrogen en gaan lekken. Om te zorgen dat u bij het verlagen van de luchtvochtigheid in uw wijnkelder altijd aan de zekere kant bent, staan de adviseurs van de Trotec industrie-service u graag met raad en daad terzijde.

Andere toepassingsvoorbeelden voor luchtontvochtiging

 • Ontvochtiging & luchtreiniging magazijn

  Voor de luchtontvochtiging biedt Trotec Group verschillende oplossingen – van gesloten condensatieluchtontvochtigers uit de DH-serie tot de adsorptiedrogers uit de TTR-serie. Beide zijn er in een mobiele en stationaire uitvoeringen. Bij ons vindt u voor elk goederenmagazijn, resp. verzendingsmagazijn de juiste ontvochtigingstechniek. Innovatieve meetapparaten en dataloggers ronden het...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in het meststoffenmagazijn

  De productie van hygroscopische stoffen in de chemische industrie, vraagt om fijngevoeligheid. Want deze stoffen houden van water en nemen maar al te graag de vochtigheid uit de omgevingslucht op. En dit kan ernstige economische gevolgen hebben. Door de binding van water verkleeft en klontert het materiaal en wordt in het slechtste geval onbruikbaar. Bijvoorbeeld meststoffen. Heerst in het...

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging in het windenergie-onderdelenmagazijn

  In de bouwfase van een windkrachtinstallatie liggen de installatieonderdelen vaak maandenlang in zeer grote magazijnen, zoals hallen of tijdelijke tentenkampen, gereed voor montage op locatie. Om opslagschade door corrosie en vorst te voorkomen, is een doordacht systeem voor vochtregeling noodzakelijk.

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging in brandweergarages

  Een probleemloze beschermende uitrusting en perfect werkende apparaten, zijn absoluut noodzakelijk bij de inzet van de brandweer en hulpdiensten voor technische assistentie. Beschermende pakken, slangen en pijpen, moet absoluut lekdicht zijn. Gereedschappen zoals spreidtangen en boutscharen moeten in een onberispelijke toestand zijn, evenals technische apparaten, zoals ventilatoren met een hoge...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in de droogruimte

  Bij de productie van elektronica en halfgeleiders kan luchtvochtigheid tot elektrische oplading leiden. Daarom vinden gevoelige verwerkingsstappen plaats in cleanrooms en droogruimten. Voor deze hoge eisen bij de luchtontvochtiging zijn de mobiele adsorptiedrogers uit de TTR-serie ideaal.

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in scheepslaadruimen

  Tegen schimmel, kiemvorming en corrosie bij transportgoed en het schip, helpt slechts één ding: de laadruimen voorzien van constante droge lucht met een op de lading afgestemde luchtvochtigheid. Dit lukt betrouwbaar met een professioneel ontworpen systeem voor luchtontvochtiging.

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging printmagazijn

  Bij de opslag van printplaten kan luchtvochtigheid tot elektrische oplading en patinavorming, resp. corrosie leiden. Geschikt voor de luchtontvochtiging in het printmagazijn zijn de mobiele adsorptiedrogers uit de TTR-serie – net als voor andere afdelingen bij de elektronica- en halfgeleiderproductie.

  Verdere informatie
 • Ontvochtiging verzending & transport

  Zowel in de chemische als farmaceutische branche wordt hygroscopisch bulkgoed in silo's en bij het transport in gevaar gebracht door luchtvochtigheid. Ook bij de productie blijft vocht een probleem, want de producten worden meestal in gevoelige kartonnen verpakkingen met papieren bijlagen verpakt. Professionele luchtontvochtiging speelt dus in het magazijn, bij verzending en transport een...

  Verdere informatie
 • Opslag met droge lucht

  De eisen aan een opslag met droge lucht zijn in vele branches hetzelfde: Bacteriegroei bij levensmiddelen, klonteren van poeders en corrosie van metalen onderdelen, worden voorkomen als de relatieve luchtvochtigheid constant onder 50% wordt gehouden. Als bescherming tegen schimmel is 70% al voldoende. Met de luchtontvochtigers uit de TTR-serie, evenals geschikte data loggers, zijn systemen voor...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging in het houtmagazijn

  Bij de opslag van hout vormt de benodigde constante houtvochtigheid van bijvoorbeeld minder dan 9 procent voor meubelhout een uitdaging: Zonder luchtontvochtigers zorgen seizoensgebonden temperatuurverschillen en schommelingen in de luchtvochtigheid dat de houtvochtigheid toeneemt. Dit heeft aanzienlijk negatieve gevolgen voor de houtkwaliteit – van problemen bij de verwerking tot het afkeuren van...

  Verdere informatie
 • Luchtontvochtiging bij de opslag van ruwe tabak

  De veredeling van ruwe tabak geldt als hoge kunst. Op grote afstand van de grote tabaksindustrie worden in kleinere fabrieken bijzondere melanges met de meest uiteenlopende aroma’s geproduceerd. Maar ook hier moeten de bedrijven doorgaans de ruwe tabak, die uit verre streken van de aarde komen, per containerlading inkopen. En omdat de waren meestal niet in een keer wordt verwerkt, moeten de...

  Verdere informatie
 • Tapijtreiniging - luchtontvochtiging in de droogruimte

  Des te belangrijker bij de reiniging van de tapijten is dat het reinigings- en droogproces is afgestemd op de individuele vezels en materiaaleigenschappen van de tapijten. Een verkeerde droogtemperatuur kan het materiaal al aantasten.

  Verdere informatie