Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

TKL service voor u:

Capaciteitsberekening

Voor het berekenen »

Uniek in Europa!

TKL voor wederverhuurders

Laat uzelf als commerciële verhuurder adviseren over de vele voordelen van een samenwerking.

Meer info hier »

Servicetelefoonnummers:

Tel.: +49 2452 962 160
Maandag - Vrijdag: 8:00 - 17:00 uur

Heeft u vragen?

Wij helpen u graag verder met meer informatie.

Tel.: +49 2452 962 160
Adres: Grebbener Straße 7
52525 Heinsberg

Hoe chocolade en suiker verwerkbaar blijven

Luchtontvochting bij de productie van zoetwaren

Binnen de zoetwarenindustrie is het kleverig worden van suiker door vochtigheid een groot probleem. En ook dat chocolade in een vochtige omgeving lelijke uitslag krijgt. Om de luchtvochtigheid bij de productie te verlagen, worden in het gehele productieproces luchtontvochtigers toegepast: bij grondstoftransport, in de suikersilo, in de drageerketel, in de droogkamer, in chocoladevormmachines, evenals bij de verpakking, koeling en opslag.

Luchtontvochtigers horen als onderdeel van de kwaliteitsborging in elke zoetwaren- en chocoladefabriek. Binnen de gehele productieketen zorgen de apparaten voor droge omgevingslucht. Daarbij kunnen alle productiestappen en ruimtegrootten worden uitgerust met systemen voor luchtontvochtiging. Branchespecifieke problemen worden zo voorkomen:

  • Bij een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 60 procent, is chocolade beschermd tegen vetuitslag en uitkristalliseren van suiker.
  • Suikerhoudende grondstoffen verkleven niet en blijven verwerkbaar en goed houdbaar.
  • De droogtijden van bonbons, chocolade of winegums worden verkort.
  • Zoetwaren in koeltunnels zijn beschermd tegen condenswater.
  • Zoetwaren zijn beter beschermd tegen kiemvorming.
  • Kartonverpakkingen blijven droog en stabiel.

Vanaf de transporttrajecten via suikersilo, productie en verpakking naar het magazijn

Een goed luchtontvochtigingsconcept begint bij de levering van poeder en granulaat en houd rekening met het transporttraject. Zo is gewaarborgd dat suiker, cacao en kleur- en aromapoeder strooibaar aankomen in de silo. Ook in de silo moeten de hygroscopische poedertjes en granulaten door voorontvochtigde lucht droog worden gehouden, zodat ze verwerkbaar blijven. Andere typische taken voor de luchtontvochtiging in de zoetwarenindustrie zijn het verzorgen van droge luchtsluiers over de machines en een gerichte ontvochtiging van de proceslucht voor bijv. drageermachines of droogtunnels. Ook bij de verpakking en in het distributiemagazijn beschermen luchtontvochtigers zoetwaren en kartonnen verpakkingen tegen vastplakken en chocolade tegen uitslag.

Productiekwaliteit borgen met luchtontvochtigers uit de TTR- serie

Bij TKL zijn voor de zoetwarenindustrie mobiele adsorptieluchtontvochtigers uit de TTR-serie in verschillende capaciteitsklassen beschikbaar. Ook in RVS. Deze luchtontvochtigers onderscheiden zich door twee gescheiden luchtkanalen (TTR-Trisorp-Dual-werkingsprincipe) met een zeer eenvoudige regeling. TTR-adsorptie-ontvochtigers zijn overigens ideaal voor de productie van consumptie-ijs, omdat ze ook bij temperaturen onder nul tot maximaal -20 graden effectief ontvochtigen. Ook de zeer sterke mobiele TTK-condensdrogers van TKL zijn geschikt voor luchtontvochtiging bij de zoetwarenproductie. Ze komen bijv. in aanmerking voor het voorontvochtigen van de toevoerlucht voor de drageerketel, de chocoladevormmachine of de droogkamer.

Luchtontvochtiging bij de zoetwarenproductie gefundeerd berekenen

Of luchtontvochtigers met een condensatie- of adsorptieprincipe geschikt zijn voor een zoetwarenfabrikant, is afhankelijk van verschillende factoren: De ruimtegrootte speelt hierbij een rol, net als de omgevingstemperatuur. Voldoet een compacte mobiele luchtontvochtiger voor winegums in de droogkamer of zijn grote adsorptiedrogers nodig in een bonbonmagazijn? Bij de berekening van de capaciteiten, het calculeren van de bedrijfskosten en de keuze van de apparaten, staan onze adviseurs van de industrie-services u terzijde met raad en daad.