Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

TKL service voor u:

Capaciteitsberekening

Voor het berekenen »

Uniek in Europa!

TKL voor wederverhuurders

Laat uzelf als commerciële verhuurder adviseren over de vele voordelen van een samenwerking.

Meer info hier »

Servicetelefoonnummers:

Tel.: +49 2452 962 160
Maandag - Vrijdag: 8:00 - 17:00 uur

Heeft u vragen?

Wij helpen u graag verder met meer informatie.

Tel.: +49 2452 962 160
Adres: Grebbener Straße 7
52525 Heinsberg

Bescherm edele drank: Luchtontvochtiging in de wijnkelder

Bij de productie van wijn moeten de klimaatwaarden in de keldergewelven optimaal zijn. Uiteindelijk moeten de edele drank de beste omstandigheden worden geboden bij het rijpingsproces en bij de ontwikkeling in de wijnvaten.

De verschillende temperaturen waarbij de wijn gist, stelt de wijnbouwer doorgaans in via de thermostaten, die zijn ingebouwd in de tanks. Maar ook het toepassen van luchtontvochtigers is onvermijdelijk. Bij een lage luchtvochtigheid kunnen vooral rode wijnen zich het best ontwikkelen. Bovendien gaat een droogapparaat gericht te werk tegen condens. TKL heeft een serie krachtige droogapparaten in het programma, die kunnen worden ingezet voor de meest uiteenlopende behoeften. Vooral de mobiele luchtontvochtigers uit de TTK-S-serie zijn krachtige hulpen op een wijngaard. Een voordeel, ze zorgen ook voor de beste omstandigheden bij de etikettering en het verpakken van de flessen en dat de kelder na een reiniging snel weer klaar is voor gebruik.

Een perfecte wijnrank, een zorgvuldige verwerking en gevoel voor finesse, vormen de basis voor de productie van de beste wijnen. Daarnaast komt het aan op de klimaatwaarden in de wijnkelder, want alleen bij exact ingestelde temperaturen en een constante luchtvochtigheid, kunnen de wijnen zich optimaal ontwikkelen en een uitstekende kwaliteit bereiken. Daarom gaan steeds meer producenten en vakkundige wijnbouwers voor de toepassing van luchtontvochtigers en dat bij voorkeur gedurende het totale productieproces, want in alle omgevingen mogen de vochtigheidswaarden niet te hoog zijn. Dit geldt ook voor ruimten waarin de gistingstanks staan, voor de gewelven waar de edele drank in vaten rijpt, voor het gedeelte waar de etikettering van de flessen plaatsvindt en ook voor de opslag. Vooral in keldergewelfen is de luchtvochtigheid doorgaans zeer hoog. En dat bevordert condens, schimmel- en kiemvorming en muffe geuren, die kunnen overslaan naar de wijnen, en slechte werkomstandigheden door gladde vloeren.

Elke goede wijn heeft z'n eisen. Dit geldt voor witte wijnen, maar vooral voor rode wijnen. Daarom vraagt elke soort om een eigen temperatuur, waarbij de gisting optimaal is. Hiervoor gebruiken wijnbouwers graag temperatuurgeregelde tanks. Zo krijgt elke wijn het verdiende klimaat. Maar vooral als de witte wijnen, die van naturen koeler gisten, vroeger worden afgevuld en de overgebleven rode wijnen een temperatuurverhoging krijgen, dreigt een enorme condensvorming. Wie hier geen maatregelen tegen neemt, riskeert niet alleen schade aan de tanks, maar ook schimmel en kiemvorming in de gewelven.

De mobiele hulpen uit de TTK-S-serie: altijd daar, waar vocht het werk hindert

Zijn de rijke wijnen na een geslaagde ontwikkeling afgevuld in de flessen, wordt weer om de nodige finesse gevraagd. Want edele wijn verdient een perfect uiterlijk. Iedereen weet dat vooral de moderne zelfklevende etiketten slecht hechten op vochtig glas. In het ergste geval laten ze gelijk los. Om te zorgen dat flessen niet omslachtig met de hand te hoeven worden voorbereid voor de etikettering, is ook hier het gebruik van luchtontvochtigers geld waard.

In een handomdraai de best mogelijke omstandigheden

Voor de etikettering kan een mobiele luchtontvochtiger worden toegepast, die in een mum van tijd de best mogelijke omstandigheden schept. De modellen uit de TTK-S-luchtontvochtiger-serie van TKL, zijn ontworpen voor wisselend gebruik onder zware omstandigheden en zijn daarom echte allround-talenten bij de wijnproductie. Ook bij de opslag van wijndozen bewijzen ze goede diensten en beschermen ze tegen week worden en schimmelvorming. Naast de hoge capaciteit en de uiterst robuuste productie, onderscheiden ze zich vooral door een lange levensduur. Daarom zijn ze ook zeer geschikt voor het drogen van de gewelven na elke reiniging. Zo kan de gereinigde kelder binnen de kortst mogelijke tijd weer veilig worden betreden. Dankzij de praktische rollen en de compacte behuizing, kunnen de krachtpakketten probleemloos op elke plek in de wijnkelder worden geplaats altijd daar, waar een krachtige luchtontvochtiger nodig is.

Geborgde kwaliteit, door geregelde verlaging van de vochtigheid

Bedenk wel, het verlagen van de luchtvochtigheid in de gewelven is onontbeerlijk voor de kwaliteit van uw wijn. Maar een te hoge luchtvochtigheid is eveneens schadelijk. Zou het water uit de wijn, opgeslagen in houten vaten, te snel verdampen, zou het zuuraandeel te hoog worden. Ook bij opslag van de wijnen moet u letten op een uitgebalanceerde verlaging van de luchtvochtigheid. Anders kunnen kurken uitdrogen en gaan lekken. Om te zorgen dat u bij het verlagen van de luchtvochtigheid in uw wijnkelder altijd aan de zekere kant bent, staan de adviseurs van de TKL industrie-service u graag met raad en daad terzijde.