Klantenservice en ondersteuning: +32 78 482 807

Mo-Vrij: 9:00 - 17:00

TKL service voor u:

Capaciteitsberekening

Voor het berekenen »

Uniek in Europa!

TKL voor wederverhuurders

Laat uzelf als commerciële verhuurder adviseren over de vele voordelen van een samenwerking.

Meer info hier »

Servicetelefoonnummers:

Tel.: +49 2452 962 160
Maandag - Vrijdag: 8:00 - 17:00 uur
Luchtbevochtiging in het instrumentenmagazijn

Heeft u vragen?

Wij helpen u graag verder met meer informatie.

Tel.: +49 2452 962 160
Adres: Grebbener Straße 7
52525 Heinsberg

Aansprekende klanken: Luchtbevochtiging in het instrumentenmagazijn

Om te zorgen dat muziekinstrumenten hun klank behouden, is een voldoende luchtvochtigheid nodig. TKL biedt de betreffende bevochtigers ter bescherming van de instrumenten aan.

Muziekinstrumenten worden doorgaans gemaakt van gevoelige materialen, waardoor ze een bijzondere klank en aansprekende resonantie krijgen. Daarom mag bij de opslag van de waardevolle instrumenten een ding niet worden vergeten. Optimale bescherming en verzorging. Dit geldt vooral voor muziekinstrumenten, die van hout of ook deels van hout zijn gemaakt. Want dit materiaal werkt permanent en reageert gevoelig op klimaatschommelingen. Een instrumentenmagazijn moet zo zijn ontworpen, dat de stukken honderdprocent en permanent in een goede conditie blijven. Hierbij hoort een geschikte luchtbevochtiging, die het hout beschermt tegen uitdroging en kromtrekken. TKL biedt een reeks verdampings-luchtbevochtigers, die zeer geschikt zijn voor toepassing in instrumentenmagazijnen.

Instrumentrompen reageren zeer gevoelig op klimaatschommelingen, vooral bij een te grote droogte. Vooral muziekinstrumenten die geheel of gedeeltelijk van hout zijn gemaakt, lijden zeer snel als ze bij een lage luchtvochtigheid worden opgeslagen. Dit geldt voor alle typen instrumenten, van strijkinstrumenten en gitaren, klarinetten, hobo’s en akoestische instrumenten, tot piano’s en vleugels. Zo heeft een gitaar zeer uitgebreide dwarsverlijmingen waarmee de hals aan de bovenkant en bodem van het instrument is verlijmd. Dit zorgt enerzijds voor de stabiliteit van de klankkast, anderzijds verdeelt de klank zich zo over de gehele instrumentromp. Wordt vocht onttrokken aan het hoogwaardige hout door een te grote droogte, zal het instrument binnen de kortst mogelijke tijd kromtrekken. De klank leidt hieronder en dure schade kan ontstaan door spanningsscheuren en vervormingen.

De optimale bescherming

Daarom is een optimale klimaatbeheersing in de magazijnruimte onmisbaar als het gaat om de verzorging en het behoud van muziekinstrumenten. Vooral in de winter, als de ruimten sterk worden verwarmd, lijden de instrumenten onder het vochtverlies. Daarop moet vooral goed worden opgelet en moet het magazijn worden uitgerust met betrouwbare klimaatbeheersingstechniek. Alleen met de inzet van hoogwaardige luchtbevochtigers lukt het zorgen voor een gelijkblijvende luchtvochtigheid van 55%, een klimaat waarin instrumenten permanent hun goede conditie behouden en waarbij de kwaliteit en waarde worden gewaarborgd. De mobiele verdampingsluchtbevochtigers van TKL bieden een optimale bescherming voor de opgeslagen muziekinstrumenten, natuurlijk met een druk op de knop! Ze zorgen voor een automatische, optimale regeling van de ruimteluchtvochtigheid. De mobiele verdampingsluchtbevochtigers kunnen probleemloos in elke ruimte worden opgesteld, waar ze op dat moment nodig zijn. De ruimtelucht wordt door de hygrostaatgeregelde schijfluchtbevochtiger aangezogen en over een bevochtigingstrommel geleid, die is voorzien van een verdampingsvlies en door het waterbad draait. Door de doorlopende rotatie wordt de lucht aangereikt met vocht en kort daarna weer uitgeblazen. Dit alles werkt zonder het veroorzaken van neerslag. Dit is ook belangrijk voor het gebruik in de buurt van gevoelige muziekinstrumenten, die natuurlijk ook geen direct vocht verdragen.

Een ander voordeel is dat tijdens de bevochtiging de ruimtelucht door de modellen tegelijk gereinigd wordt. Stof pollen en andere zwevende deeltjes worden samen met de lucht aangezogen en gebonden.

Voor elke behoefte het meest geschikte model

Een optimale en constante ruimteluchtvochtigheid en tegelijkertijd schone lucht. Dit garanderen alle verdampingsluchtbevochtigers van TKL. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en de speciale klimatologische eisen, heeft TKL de meest geschikte modellen klaar staan. Voor gebruik bij een kleiner instrumentenmagazijn wordt aanbevolen de luchtbevochtiger B 250. Krachtig en absoluut betrouwbaar presenteert zich de luchtbevochtiger B 400 en is hierdoor de ideale partner, als het gaat om luchtbevochtiging bij grotere muziekinstrumentmagazijnen. Hier valt naast de bevochtigingscapaciteit van 800 kubieke meter per uur een optimale luchtcirculatie op. Zo’n ventilator met twee snelheden, de uitschakelautomaat en vele andere prestatiekenmerken, maken hem tot een echte professional op het gebied van luchtbevochtiging.

Luchtbevochtigers in het muziekinstrumentenmagazijn

  • Beschermen de gevoelige instrumenten tegen uitdroging en spanningsscheuren.
  • Bewaren waarde en klank.
  • Binden extra stof en andere zwevende deeltjes.
  • Zijn flexibel toepasbaar.
  • Bieden een constante en betrouwbare luchtbevochtiging.